Χυμός αγγουριού: Tο θαυματουργό ρόφημα με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση χυμού αγγουριού είναι μία σχετικά νέα… μόδα, αλλά όπως και άλλοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών ουσιών που μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Με δράσεις που ούτε καν φαντάζεστε ότι θα μπορούσε να έχει. Δείτε και μια συνταγή.

Τα αγγούρια είναι επικαλυμμένα σε ένα παχύ δέρμα που τα βοηθά να κρατιούνται φρέσκα και τραγανά. Τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες και διάφορα άλλα εδέσματα (π.χ. τζατζίκι) και στην Ελλάδα είναι ένα από τα λαχανικά που δεν ξεχνάμε να καταναλώσουμε.

Ο χυμός του αγγουριού είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη Κ και περιέχει σημαντικά επίπεδα βιταμίνης C, χαλκού, μαγνησίου, καλίου, βιταμινών της οικογένειας Β, βιταμίνης Α, διαιτητικών ινών, ηλεκτρολυτών και άλλων πολυφαινολικών ενώσεων.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους χυμούς φρούτων, ο χυμός αγγουριού είναι πολύ πιο εύκολο να παρασκευαστεί στο σπίτι.

Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη στην υγεία του χυμού αγγουριού είναι η ενίσχυση της λειτουργίας των νεφρών, ο έλεγχος των αιμορραγικών διαταραχών, η αύξηση της οστικής πυκνότητας, η καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, η ενίσχυση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, τη διαχείριση της παραγωγής ορμονών, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού και φυσικά η ενυδάτωση του σώματος. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά:

Οστεοπόρωση

Περιέχει μέταλλα όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το κάλιο,. Ο χυμός αγγουριού είναι εξαιρετικός για την υγεία των οστών και την αύξηση της οστικής πυκνότητας, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων σχετικών με την ηλικία οστικών διαταραχών.

Ανοσοποιητική λειτουργία

Τα αξιοσημείωτα επίπεδα βιταμίνης C σε αυτό το χυμό το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος και επίσης συμπεριφέρεται ως αντιοξειδωτικό, αναζητώντας και εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Ορμονική ισορροπία

Οι άνθρωποι συσχετίζουν το ασβέστιο με την υγεία των οστών, αλλά το επίπεδο του ασβεστίου στο αίμα είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας πίσω από την ορμονική ισορροπία. Εάν ο θυρεοειδής αδένας ή η υπόφυση αρχίσει να παρουσιάζει δυσλειτουργία, τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου από αυτόν το χυμό μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα των ορμονών στα κανονικά επίπεδα.

Αποτοξίνωση

Ο χυμός αγγουριού έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και τα λαχανικά αυτά είναι γνωστά για μεγάλη ενυδάτωση. Στη μορφή χυμού, ειδικά αν προσθέσετε λίγο περισσότερο νερό για να βελτιώσετε τη συνέπεια, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας είναι επαρκώς ενυδατωμένο όλη την ημέρα!

Ζητήματα αιμορραγίας

Εάν υποφέρετε από αιμορραγικά προβλήματα (σ.σ. ματώνει η μύτη σας ή τα ούλα ή ακόμα και οι αιμορροΐδες) σημαίνει ότι μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης Κ. Αυτή η βιταμίνη, που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε χυμό αγγουριού, μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της πήξης στο σώμα και να επιταχύνει την επούλωση ιστών που έχουν υποστεί βλάβη.

Νευρικό σύστημα

Το ασβέστιο λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης σε ορισμένες καταστάσεις και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία του νευρικού συστήματος στους μύες. Το υψηλό επίπεδο αυτής της βιταμίνης σε αυτό το χυμό σημαίνει ότι οι σωματικές σας δραστηριότητες θα βελτιστοποιηθούν.

Αντικαρκινικά αποτελέσματα

Ορισμένα από τα ενεργά συστατικά και οι λιγνάνες των φυτών που βρίσκονται στα αγγούρια έχουν άμεση σχέση με αντικαρκινικά αποτελέσματα, καθιστώντας αυτό το χυμό όχι μόνο ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου αλλά και μια μεγάλη συμπληρωματική θεραπεία για να επιβραδύνει την εξάπλωσή του.

Όραση

Μέσες ποσότητες βιταμίνης Α, εκτός από άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτό το χυμό, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της όρασης μας με την ηλικία μας.

Μια συνταγή για χυμό αγγουριού

Συστατικά:

  • 3 μεσαία αγγούρια
  • 1 φλιτζάνι νερό (εάν είναι απαραίτητο, για να βελτιωθεί η συνοχή)
  • Λάιμ ή χυμό λεμονιού (για γεύση, εάν είναι επιθυμητό)

Τρόπος παρασκευής:
Αφαιρούμε τη φλούδα και κόβουμε τα αγγούρια αρχικά στη μέση και στη συνέχεια τα ανοίγουμε στα δύο. Βγάζουμε τον πυρήνα με τα σπόρια και τα βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι ή ένα τούλι και πιέζουμε αρκετά να να βγει όλος ο χυμός. Προσθέστε λίγο νερό αν θέλετε να το κάνετε λίγο πιο αραιό και χυμό λεμόνι ή λάιμ. Βάλτε το στο ψυγείο για λίγες ώρες. Κρατάει 1-2 στο ψυγείο.

Καλή σας απόλαυση…

itrofi.gr