Χτυπάει αλύπητα ο καύσωνας την Ισπανία: Περισσότεροι από 500 νεκροί

Ο καύσωνας που έπληξε επί σχεδόν δέκα ημέρες την Ισπανία προκάλεσε τον θάνατο «περισσότερων των 500 ανθρώπων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Αραγονία, περιοχή της βόρειας Ισπανίας η οποία επλήγη από μεγάλη φωτιά.

Πάνω από 500 νεκροί λόγω καύσωνα στην Ισπανία

«Κατά την διάρκεια αυτού του κύματος καύσωνα, πέθαναν περισσότεροι από 500 άνθρωποι εξαιτίας των τόσο υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός βασιζόμενος σε εκτίμηση για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ισπανίας.

Σαρώνει ο καύσωνας

Ο καύσωνας  χτυπά αλύπητα τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες προκαλούν τεράστιες φωτιές σε δασικές εκτάσεις. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ στη Βρετανία οι θερμοκρασίες έφτασαν σε ιστορικό υψηλό, πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι σήμερα, η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ήταν 38,5 βαθμοί Κελσίου το 2003. Στην Πορτογαλία, οι αρχές φοβούνται μία επανάληψη των φονικών πυρκαγιών του 2017, που στοίχισαν τη ζωή σε 66 ανθρώπους. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Λονδίνο αλλά και άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και εκεί υπάρχουν μέτωπα πυρκαγιών σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς και σε κτίρια. Στα νοτιοανατολικά της χώρας οι κάτοικοι κλήθηκαν να κάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού, αποφεύγοντας τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών όπως τα πλυντήρια. Πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα παρέμειναν κλειστά ενώ πρόβλημα υπάρχει και στο σύστημα υγείας της χώρας, με πολλά χειρουργεία να ακυρώνονται.

ethnos.gr