Η ανάγκη μας για φιλικές συγκεντρώσεις γίνεται επιτακτική, για αυτό επιστρατεύουμε λαχταριστές ιδέες που θα μας μαζέψουν γύρω από το τραπέζι.
Χταπόδι στην κατσαρόλα με δαμάσκηνα, πράσινες ελιές και κύμινο
1 ώρα| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
1,2 κιλό χταπόδι με καθαρισμένη την κουκούλα
3 πράσα, χοντροκομμένα
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένο
400 γρ. κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού κοφτό κύμινο, σε σκόνη
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
220 γρ. δαμάσκηνα
100 γρ. ελιές πράσινες Χαλκιδικής, χωρίς κουκούτσι
ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC, στον αέρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το χταπόδι. Αφήνουμε να θωρακιστεί καλά και γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε τα λαχανικά και αφήνουμε να τσιγαριστούν και αυτά λίγο. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και βάζουμε το δενδρολίβανο, το κύμινο και τη δάφνη. Σκεπάζουμε και βάζουμε στον φούρνο. Περίπου στη μισή ώρα δοκιμάζουμε το χταπόδι και προσθέτουμε υγρά αν χρειάζεται. Βάζουμε και τα δαμάσκηνα. Ψήνουμε ακόμα για περίπου 1/2 ώρα. Βγάζουμε το χταπόδι, προσθέτουμε τις ελιές και σερβίρουμε.