Χριστουγεννιάτικη μπολονέζ με κιμά γαλοπούλας και κάστανα

Φέτος τις γιορτές δοκιμάστε να φτιάξετε τη χριστουγεννιάτικη εκδοχή της αγαπημένης μπολονέζ με κιμά γαλοπούλας, κάστανα, σταφίδες, κουκουνάρι και παρμεζάνα

Τα φετινά Χριστούγεννα επιλέξτε να κάνετε μια διαφορετική εκδοχή της μπολονέζ. Μπείτε στην κουζίνα σας, ακολουθείστε βήμα βήμα τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη και καλά Χριστούγεννα!

Υλικά

Για τα ζυμαρικά
500 γρ. στριφτόνι με ντομάτα
αλάτι
Για τον κιμά
600 γρ. κιμά γαλοπούλας
400 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. κόκκινο κρασί
500 γρ. τριμμένες ντομάτες
400 γρ. νερό
50 γρ. σταφίδες
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
παρμεζάνα, σε flakes
πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα ζυμαρικά
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση και αφήνουμε να πάρει μια βράση. (Σε αυτό το στάδιο ξεκινάμε να φτιάχνουμε τον κιμά.)
Ρίχνουμε αλάτι και τα ζυμαρικά, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τα ζυμαρικά.

Για τον κιμά
Ψιλοκόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο, τη ζάχαρη και το σκόρδο, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε την κανέλα και το γαρίφαλο, και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό και τις σταφίδες, και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για 10-15 λεπτά, προσθέτουμε ολόκληρα τα κάστανα και την κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για ακόμα 5-10 λεπτά και μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στον κιμά.
Ρίχνουμε το κουκουνάρι και την παρμεζάνα.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον ρίχνουμε και αυτόν, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, flakes παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: akispetretzikis.com