Χρήστος Σταμόπουλος: Ζούμε στη μνημονιακή κόλαση του καπιταλισμού

stamopoulos xr

Πολύ πρώιμα, κάπου στις αρχές του 2011, είδε το φως της δημοσιότητας ένα «μακάβριο» άρθρο μου, που είχε τίτλο: «Μισό εκατομμύριο Έλληνες θα πεθάνουν απ’ το μνημόνιο». Πολλοί τότε το θεώρησαν παράλογο και εξωπραγματικό.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα μετά την ψήφιση του περιβόητου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (Ιούνιος 2011) ξαναδημοσίευσα το παραπάνω άρθρο, τροποποιημένο όμως προς το χειρότερο, όπως επέβαλλαν οι εξελίξεις (2η εκδοχή).
Μετά το 2ο Μνημόνιο και το αλήστου μνήμης PSI (Φλεβάρης 2012) το άρθρο μου τροποποιήθηκε εκ νέου προς το χειρότερο και μιλούσε πλέον για 1 εκατομμύριο νεκρούς, 1 εκατομμύριο μετανάστες και 1 εκατομμύριο Έλληνες που δεν πρόκειται να γεννηθούν ποτέ, λόγω μνημονίων, σε βάθος 15ετίας (3η εκδοχή).
Επειδή το άρθρο αποδείχτηκε –φευ!- «προφητικό», το αναδημοσιεύουμε σήμερα, τέσσερα (4) χρόνια αργότερα, στη δεύτερή του εκδοχή:
«Το Μνημόνιο δεν φέρνει μόνο καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και καταστροφή των ανθρωπίνων ζωών. Χιλιάδες άνθρωποι, εξαιτίας του, θα οδεύσουν (άρχισαν ήδη να οδεύουν) προς τα νεκροταφεία!

Η επιβολή του Μνημόνιου στη χώρα μας εκτιμιέται πως θα προκαλέσει στα χρόνια της εφαρμογής του περισσότερους από 500.000 θανάτους. Η ανελέητη οικονομική και κοινωνική πολιτική του Μνημόνιου, που εφαρμόζεται εδώ και περισσότερα από ένα χρόνο στη δύσμοιρη πατρίδα μας, αποδεικνύεται στην κυριολεξία απάνθρωπη. Αφανίζει ήδη ανθρώπινες ζωές.
Οικονομική ασφυξία, λουκέτα, απολύσεις, ανεργία, ελαστική και φτηνή εργασία, ανασφάλεια, υπερχρέωση σε τράπεζες και τοκογλύφους, διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και του συνταξιοδοτικού, φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση είναι τα ΄΄δώρα΄΄ του Μνημόνιου στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Μνημονιακές συνέπειες που οδηγούν στην αύξηση των αυτοκτονιών, ψυχικών παθήσεων και πολλών σοβαρών ασθενειών, που συνήθως καταλήγουν στον θάνατο.
Με διαλυμένο το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανασφάλιστους να πληθαίνουν (χιλιάδες αδυνατούν ήδη να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους), πολλοί που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις δεν θα έχουν ποτέ τη δέουσα ιατρική και νοσοκομειακή αντιμετώπιση, μ’ αποτέλεσμα τον θάνατο.
Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, λόγω λειψών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, χάνονται πάνω από 2.500 άνθρωποι κάθε χρόνο, κυρίως νεαρής ηλικίας.
Αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής κυβέρνησης, τρόϊκας και λοιπών συμπλεουσών δυνάμεων θα είναι ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων να πέσει μερικά χρόνια παρακάτω από εκεί που ήταν πέρυσι (έτος έναρξης του Μνημόνιου), με μεγαλύτερη την πτώση στους άνδρες. Εκτιμιέται ότι τα 2/3 των Ελλήνων που θα πεθάνουν θα είναι άνδρες.

Ας ανοίξουμε εδώ μια παρένθεση. Είναι ιστορικά αποδειγμένο ότι σε περιόδους κοινωνικών αναστατώσεων και ανατροπών οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι, αφού προσαρμόζονται δυσκολότερα στις βίαιες αρνητικές μεταβολές. Να μια πρόσφατη περίπτωση: στη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, μόνο στη Ρωσία είχαμε περίπου 8.000.000 νεκρούς – που αλλιώς θα ζούσαν – απ’ τους οποίους τα 6 εκατομμύρια ήταν θάνατοι ανδρών, μ’ αποτέλεσμα ο μέσος όρος ζωής για τους Ρώσους να κατρακυλήσει στα 60 έτη!, ενώ για τις Ρωσίδες στα 74. Την τραγωδία αυτή της μετασοβιετικής Ρωσίας – λες και αντιμετώπισε ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο – τα παγκόσμια κυρίαρχα ΜΜΕ την αγνοούν συνειδητά. Κλείνει η παρένθεση.
Οι παραπάνω υπολογισμοί και εκτιμήσεις για θανάτους περίπου μισού εκατομμύριου Ελλήνων έγιναν για το Μνημόνιο 1, μόνο. Είναι φανερό ότι με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου ο δείκτης του αριθμού των θανάτων θα επιμηκυνθεί. Ενδεχομένως οι θάνατοι των Ελλήνων να ξεπεράσουν τους 700.000, που ήταν οι νεκροί Έλληνες κατά τα χρόνια της Κατοχής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνολικά!!

Η άθλια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσοι ψήφισαν και στηρίζουν τα Μνημόνια ή παραλλαγές τους, το άθλιο πολιτικό σύστημα της χώρας και οι Έλληνες μεγιστάνες του πλούτου (απ’ τους πλουσιότερους στον κόσμο!), που ουσιαστικά αυτοί κυβερνούν τον τόπο, οδηγούν την Ελλάδα και τον λαό της σε ολοκαύτωμα, αν όχι μεγαλύτερο, τουλάχιστο ισοδύναμο μ’ εκείνο της Γερμανικής Κατοχής! Οι αδίστακτοι συμμορίτες και απατεώνες κυβερνήτες εγκληματούν σε βάρος του λαού και της Ελλάδας προσποιούμενοι ότι επιδιώκουν να σώσουν την … πατρίδα!! Τόσο θράσος τα πολιτικά καθάρματα!
Δικαίως οι πλατείες βροντοφωνάζουν: ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ! ΟΥΣΤ!

Το σύνθημα ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ή ΘΑΝΑΤΟΣ! εννοείται πλέον στην κυριολεξία του».

Με 5,5 μνημονιακά χρόνια στην πλάτη του ο ελληνικός λαός έχασε ήδη 3 χρόνια απ’ το προσδόκιμο ζωής (ανδρών- γυναικών) κι αναμένεται μεγαλύτερη πτώση του από δω και πέρα, σύμφωνα με έρευνες και επιστημονικές εκτιμήσεις, που δεν προβάλλονται για ευνόητους λόγους. Αυτό σημαίνει πως οι Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους απ’ τα μνημόνια ξεπερνούν ήδη τους 250.000! Και να σκεφθεί κανείς ότι ακόμα δεν άρχισε να εφαρμόζεται το έντονα θανατηφόρο μνημόνιο Τσίπρα!!

Υποσημείωση γράφοντος σημαντική: Πεθαίνουν μόνο οι φτωχοί και οι νεόπτωχοι. Κανένας πλούσιος Έλληνας δεν πεθαίνει απ’ τα μνημόνια.

.