Χρήστος Σταμόπουλος: O Δωδεκάλογος για τον Φασισμό

Του Χρήστου Σταμόπουλου δικηγόρου

 Οργανώθηκε πρόσφατα στην πόλη απ’ το Ροσονέρο συζήτηση κατά του φασισμού με ομιλητές τους δικηγόρους Θανάση Καμπαγιάννη και Βασίλη Παπαστεργίου και τον εκπαιδευτικό Κωστή Παπαιωάννου με αφορμή έκδοση βιβλίου του τελευταίου. Ακούστηκαν πολλά για το φαινόμενο του φασισμού. Άλλα σωστά και άλλα λάθος, κατά τη γνώμη μας. Συνεχίζοντας την κουβέντα προσθέτουμε:

1)Ενώ οι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη να μιλάμε συγκεκριμένα για “φασισμό” και “φασιστική βία” και όχι γενικά για “ακροδεξιά ή ακροδεξιά βία” ή – πολύ περισσότερο- “καταδικάζουμε τη βία” γενικώς, ωστόσο απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι να αναφέρουν τη λέξη “καπιταλισμός” και “κεφάλαιο” (Όσες φορές ακούστηκε η λέξη κεφάλαιο επρόκειτο για αναφορές στα κεφάλαια του υπό παρουσίαση βιβλίου)! Αντ’ αυτών ανέφεραν ότι ο φασισμός και η φασιστική βία βγαίνουν «απ’ την κοινωνία στην οποία ζούμε» (χωρίς όνομα). Έτσι ο φασισμός εκλαμβανόταν ως αναπόφευκτος ή ακόμα και ως “φυσιολογική η γέννα” του! Το ορθό είναι ότι «η κοινωνία μας» δεν εσαεί θα γεννά το τέρας του φασισμού.

2)Σωστά επισημάνθηκε ότι η 10ετία 2010-2020 στην Ελλάδα απέδειξε πως ο φασισμός μπορεί να εμφανιστεί και στις μέρες μας με τη μορφή που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1930  (ρόπαλα, σιδηρολοστούς, μαχαίρια, τάγματα εφόδου στους δρόμους κ.λπ.). Τίποτα δεν είναι σίγουρο, αν και ο καπιταλισμός με την απάνθρωπη οικονομική μορφή που εμφανίζεται σήμερα ως νεοφιλελευθερισμός προτιμά την κοινοβουλευτική δημοκρατία, βέβαια συρρικνωμένη και ευνουχισμένη. Στην πραγματικότητα καλυμμένη δικτατορία. Βέβαια ο φασισμός και ο εκφασισμός εμφανίζεται στην καθημερινότητα με μύριες άλλες μορφές(πολλές νέου τύπου), που βέβαια μπορούν αν αποτελέσουν το γόνιμο έδαφος για ολοκληρωτική επικράτηση του φασισμού σ’ ένα κράτος.

3)Είπαν πως η ΝΔ είναι ένα “κεντροδεξιό” κόμμα, αλλά… της καταλόγισαν πως βάζει ακροδεξιούς υπουργούς στην κυβέρνηση (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης). Δεν είπαν όμως πως οι “ακροδεξιοί” υπουργοί της εφαρμόζουν κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης, όπως όμως την εφαρμόζει, για παράδειγμα, ο ευρωπαϊστής και “δημοκράτης” Χατζηδάκης. Όλοι μαζί εφαρμόζουν την πολιτική Μητσοτάκη. Ακροδεξιάς ή κεντροδεξιάς ή και “αριστεράς” ακόμα προέλευσης υπουργοί εφαρμόζουν με τον ίδιο ζήλο και σύμφωνη γνώμη την αυταρχική, αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με Τρόικα, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο φασίστες οι τρεις παραπάνω υπουργοί, οικονομικός φασισμός είναι ο νεοφιλελευθερισμός, που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει τους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ούλτρα νεοφιλελεύθερος είναι ένας οικονομικός φασίστας, γι’ αυτό δεν έχει κανένα πρόβλημα να συναγελάζεται, να ξεπλένει και ν’ ανταμείβει με θώκους αυτούς που ήταν καθαρόαιμοι φασίστες απ’ τα νιάτα τους.

4)Είναι γνωστό πως η αστική τάξη προτιμά  την κοινοβουλευτική δημοκρατία (που κι’ αυτήν πια δεν την πιστεύει όπως παλιότερα), όπως είπαμε παραπάνω. Αν όμως κινδυνεύσει, δεν θα διστάσει να καταφύγει στον φασισμό.  Και αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Γι’ αυτό οι φασιστικές δυνάμεις (υπαρκτές ή εκκολαπτόμενες) είναι το μαστίγιο κατά του λαού που κρατά με το άλλο χέρι μονίμως το κεφάλαιο. Είναι η ρεζέρβα του, είναι η άλλη, η “εναλλακτική” μορφή εξουσίας, που της εξασφαλίζει γαλήνη, ταξική ειρήνη και άφθονα υπερκέρδη. Ποτέ δεν πρόκειται “ν’ απαλλοτριώσει” αυτή την εφεδρεία της. To 1923 το καπιταλιστικό γερμανικό κράτος και οι Γερμανοί βιομήχανοι έβαλαν τον Χίτλερ στη φυλακή, γιατί έκαναν τη δουλειά τους με τους Σοσιαλδημοκράτες και τα ΦράιΚορπς, αλλά το 1929-30 τον έβγαλαν απ’ τη ναφθαλίνη, τον χρηματοδότησαν, του έδωσαν την εξουσία (Χίλντεμπεργκ) και τον στήριξαν για να γίνει η Γερμανία κυρίαρχη του κόσμου. Έτσι και στη σημερινή εποχή, το 2012-13, μέσα στην καρδιά της κρίσης και των μνημονίων, ήθελαν τη Χρυσή Αυγή ανέγγιχτη. Αναγκάστηκαν μόλις το 2013, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, να τη μαζέψουν, κάτω από το ξέσπασμα και την ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος, νεολαίας και πολιτών.

5)Δεν πρέπει να αγνοούμε ούτε να ξεχνάμε πως η Χρυσή Αυγή (δηλαδή ένα υπολογίσιμο καθαρά ναζιστικό κόμμα) είχε η Ελλάδα. Δεν είχε ούτε η Αλβανία ούτε η Βουλγαρία ούτε καμιά άλλη γειτονική βαλκανική χώρα. Ούτε βέβαια και ευρωπαϊκή. Υπάρχουν αίτια και ρίζες γι’ αυτό. Δίπλα στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού υπήρχε και υπάρχει μια υπολογίσιμη μειοψηφία Ελλήνων που έχουν διαβρωθεί και μολυνθεί από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τη θρησκοληψία και τον φασισμό. Δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε τις αιτίες διεξοδικά. Αρκεί να θυμηθούμε πως ένα τμήμα Ελλήνων υπήρξαν συνεργάτες των Γερμανών φασιστών.Ενώ, για παράδειγμα, στην Πολωνία δεν βρέθηκαν Κουίσλινγκς για να σχηματιστεί δοσιλογική κυβέρνηση. Αυτοί οι ίδιοι οι κατοχικοί συνεργάτες και προδότες έγιναν το μεταπολεμικό παρακράτος στην πατρίδα μας και πολλοί απ’ αυτούς ξεπλύθηκαν εντελώς και εντάχθηκαν ως πατριώτες (!) στο επίσημο κράτος. Ακόμα και σήμερα (κάπως άγνωστο αυτό) σε περιοχές Νομών της Βόρειας Ελλάδας «τα ΤΕΑ» υπάρχουν και κάνουν άτυπες συνάξεις μεταξύ τους. Αλήθεια, πότε διδάχθηκε η πραγματική νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας και στα Ελληνόπουλα;

6) Οι ναζιφασίστες δεν βάζουν φυσικά λεφτά απ’ την τσέπη τους. Τα διάφορα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα χρηματοδοτούνται απευθείας απ’ το κεφάλαιο ή μερίδες του σε κάθε χώρα.Η Χρυσή Αυγή π.χ. χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τους Έλληνες εφοπλιστές. Γι’ αυτό ανέπτυξε τη δύναμη της και την εγκληματική της δράση πρώτα και κύρια στις εργατογειτονιές της Β’ Πειραιά. Οι ναζιφασίστες αρχίζουν το εγκληματικό τους έργο απ’ τους μετανάστες και πρόσφυγες (κυρίως τους προερχόμενους από αδύναμες και διαλυμένες χώρες), ομοφυλόφιλους, άλλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά ο πραγματικός και τελικός τους στόχος είναι Εργατική Τάξη. Αυτήν στοχεύει το κεφάλαιο όχι μόνο με τις κυβερνήσεις, αλλά και τις ναζιστικές και παρακρατικές εγκληματικές ομάδες και οργανώσεις.

7)Είμαστε κατά του αντισημιτισμού, αλλά δεν είναι μόνο το «ολοκαύτωμα» των 6.000.000 Εβραίων.6.000.000 νεκρούς είχε και η Πολωνία. Ουκρανοί πέθαναν 7.500.000. Ρώσοι 14.000.0000. Ενώ, αφανίστηκε το 26% του πληθυσμού της Λευκορωσίας (που αναλογικά κρατάει να πρωτεία παγκοσμίως!, όσον αφορά τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).Ταυτόχρονα δεν πρέπει ν’ αφήνουμε στο απυρόβλητο το σημερινό Ισραήλ που έχει έντονα χαρακτηριστικά νεοναζιστικού κράτους (Το δηλητήριο αφανισμού των Παλαιστινίων έχει διαπεράσει την πλειοψηφία των κατοίκων του!).

            8)Με τους φασίστες και ναζιστές δεν συζητάμε. Ούτε καν τους ανεχόμαστε. Τους απομονώνουμε, για να μπουν στις τρύπες τους. Αντιπροσωπεύουν το μίσος και τον θάνατο. Την μαυρίλα. Είναι πάντα κόντρα στον αδύναμο (αλλοδαπό ή Έλληνα) και υπέρ του ισχυρού. Είναι όργανα και πολυεργαλεία του Συστήματος. Γι’ αυτό, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να τους πολεμήσει στ’ αλήθεια και μέχρι εξαφανίσεως. Αυτό είναι έργο του Λαού και είναι διαρκές. Τον πυρηνάρχη στέλεχος της «εγκληματικής οργάνωσης», επισήμως, Χρυσής Αυγής, τον έβγαλαν έξω ακριβώς στην πρώτη επέτειο της καταδίκης της! Τέτοια πρόκληση!

9)Είναι αποδειγμένο πως τα «ναζιφασιστικά» κόμματα και οργανώσεις “ανδρώνονται” σε περιόδους οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού. Τα παραδείγματα αφθονούν (Γερμανία 1930-33, Ελλάδα 2010-13 κ.λπ.).  Τότε τμήματα εξαθλιωμένων εργαζομένων και ξεπεσμένοι μικροαστοί ή μεσοστρώματα, απογοητευμένοι από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα παγιδεύονται, φοβούνται, παραπλανούνται και εξαπατούνται από τις «πολιτικές της πυγμής» με τις οποίες παρουσιάζονται οι φασίστες.Ενώ, το μόνο που ξέρουν πραγματικά είναι να στρέφονται κατά των αδυνάτων και να γίνονται κότες μπροστά στους ισχυρούς. Το κεφάλαιο, με άλλα λόγια, προκειμένου να προλάβει το ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα και τον σοσιαλισμό, στήνει μια δήθεν “αντιπολίτευση” στον εαυτό του!

10) Δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε την ποινική και δικαστική καταστολή και εν γένει τη σημασία των θεσμών.  Σε καμιά περίπτωση δεν είναι από μόνη τους ασπίδα κατά του φασισμού. Είδαμε, παραπάνω, την περίπτωση της αποφυλάκισης του ναζιστή πυρηνάρχηΠατέλη. Ίσως σύντομα και άλλους. Στους θεσμούς συμπεριλαμβάνουμε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί αυτοδιοικητικά κάλλιστα να κυβερνά με τον “λαϊκιστή” Μπέο (Βόλος), αλλά και τον “μεταμοντέρνο”Παπαστεργίου (Τρίκαλα), που υπήρξε ο μόνος εν Ελλάδι εν ενεργείαΔήμαρχος-κεντρικός ομιλητής σε συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015.Οι θεσμοί είναι του αστικού κράτους. Δεν είναι του Λαού.Ούτε αυτοί που υιοθετήθηκαν κάτω από την πίεση των κοινωνικών αγώνων. Πολλοί δυναμικοί θεσμοί του κράτους φιλοξενούν φασίστες. Κράτος και παρακράτος αλληλοσυμπλέκονται και συνεργάζονται. Η κινητοποίηση όμως του λαού και οι συγκρούσεις στους δρόμους, αν χρειαστεί, με τους ναζιφασίστες θρασύδειλους, μπορεί να επηρεάσει τους θεσμούς.

11) Το λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο» έχει και αυτό τα όριά του. Φανταστείτε να συνυπογράφουμε και εν γένει «να κυνηγάμε» τους φασίστες μαζί με εργατοπατέρες απαξιωμένους και γυρολόγους πολιτικούς, χορτάτους μνημονιακούς, γνωστά και μισητά στελέχη του κατεστημένου.Τραγέλαφος!

            12)Μπορεί να τραυματίστηκε το τέρας, όσο όμως η σκύλα βρίσκεται σε οργασμό (καπιταλιστική κοινωνία) ο κίνδυνος του φασισμού είναι υπαρκτός (Μπρεχτ)!