Χρήστος Σιμορέλης: Θετικές εξελίξεις για τις συντάξεις χηρείας

    Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που έρχεται τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει εκτός από την πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ρυθμίσεις προστασίας των εργαζόμενων διανομέων (αρθρογραφία 14/4), ένα σύνολο από εμβληματικές διατάξεις για τον κόσμο τα εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία. Με τη ψήφιση αυτού του νομοθετήματος όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), για τη στήριξη των εργαζομένων, την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων και των ελευθέρων επαγγελματιών, γίνονται πράξη.

     Στο νομοσχέδιο περιέχονται μια σειρά σημαντικές, θετικές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας. Καμία σύνταξη χηρείας δε θα περισκοπεί λόγω ηλικιακού ορίου καθώς έχει δοθεί εντολή να γίνουν, όπως πάντα, οι πληρωμές των συντάξεων του μηνός Μαΐου. Από την έναρξη του νέου νόμου καταργούνται τα ηλικιακά όρια και θα αυξηθεί το ποσό της αναπλήρωσης από 50% σε 70% της αρχικής σύνταξης που λάμβανε ο αποθανών. Επιπλέον θεσπίζεται ελάχιστο όριο έγγαμης συμβίωσης στα τρία χρόνια αντί για πέντε που ήταν μέχρι τώρα. Ακόμη προβλέπεται η καταβολή σύνταξης χηρείας στα τέκνα μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή και εφόσον δεν εργαστούν μέχρι τα 35, πλήρης ιατροφαρμακευτική «κάλυψη». Αυτό δεν υπήρχε, επεκτείνουμε λοιπόν την προστασία σε επίπεδα που δεν υπήρχαν ποτέ πριν στην Ελλάδα.

   Παράλληλα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια ρύθμιση-τομή για τα εργασιακά στη χώρα καθώς προβλέπει ότι οι απολύσεις στο εξής πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Αυτό σημαίνει, ότι μετά την ψήφιση του νόμου κανείς δε θα απολύεται αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος, που θα πρέπει να αποδεικνύεται. Έτσι αν ένας εργαζόμενος προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης, θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι είχε σοβαρό λόγο, για να τον απολύσει. Εάν δεν μπορεί να το αποδείξει ο εργοδότης, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επαναπρόσληψη, μισθούς για όλο αυτό το διάστημα και αποζημίωση. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη τομή που θα γίνει αντιληπτή στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην εργατική προστασία, με τη ρύθμιση αυτή,  γίνεται πράξη στη χώρα μας (άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη). Ταυτόχρονα, θεσπίζεται το δικαίωμα πρόσβασης των εργαζομένων στα έντυπα που υποβάλλουν οι εργοδότες τους στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και καθίσταται άκυρη η μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε εκ περιτροπής εργασίας χωρίς την έγγραφη συμφωνία του εργαζόμενου.

    Επιπρόσθετα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη η οποία επεκτείνει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει ένσημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, για να θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει 1.000 ένσημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά τα τελευταία 13 χρόνια της εργασίας του και με τη διάταξη επεκτείνεται αυτό το χρονικό διάστημα στα τελευταία 17 χρόνια. Επομένως καλύπτονται ασφαλισμένοι με μεγάλες περιόδους ανεργίας, ώστε να μπορούν σε αυτό το ευνοϊκότερο πλαίσιο να θεμελιώσουν ευκολότερα δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η ρύθμιση αυτή θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που την περιμένουν.

     Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων, να θωρακίσουμε θεσμικά τον κόσμο της εργασίας και να ανακουφίσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από τις πολιτικές λιτότητας που υπέστη την περίοδο της κρίσης. Η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τα εργασιακά, λέει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο (στηρίζει τις ανακοινώσεις του Κούρτς), ισχυρίζεται ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι εμμονές της αριστεράς και ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας αποτελούν το μόνο δρόμο. Υπάρχουν και συγκρούονται, δυο πλήρως ανταγωνιστικά μεταξύ τους σχέδια για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την οικονομία. Για το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες εργασίας και το κοινωνικό κράτος, πώς θα πάρουμε ως χώρα την αναγκαία στροφή προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και μέριμνα για τους αδύναμους. Είναι η μάχη για την Ελλάδα των πολλών.