Χρήστος Σιμορέλης: «Προσφυγικό. Ώρα Εθνικής Συνεννόησης»

Στην πρωινή  ζώνη του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», βρέθηκε καλεσμένος ο πρώην βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Χρήστος Σιμορέλης, σε συζήτηση για το προσφυγικό, όπουμεταξύ άλλωνκάλεσε την Κυβέρνηση να ακολουθήσει το δρόμο της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της εθνικής συνεννόησης στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα ελληνικά σύνορα.

Από θέση αντιπολίτευσης ο κύριος Μητσοτάκης κατηγορούσε συστηματικά την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το προσφυγικό, αρνούμενος να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για γεωπολιτικό πρόβλημα που ξεπερνούσε τα σύνορα της Ελλάδας. Ο εμφανής του στόχος ήταν να συσπειρώσει ένα ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο και να κερδίσει ψήφους. Δυστυχώς εξίσου ανεύθυνη θέση κρατάει και τώρα ως κυβέρνηση. Σε επτά μήνες άλλαξε έξι συντονιστές και κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές, το οποίο αναγκάστηκε να επανασυστήσει.Έτσι όλο το περασμένο διάστημα ήταν χωρίς σχέδιο και αρνούνταν να δει το μέγεθος του προβλήματος.Σήμερα, που η κρίση κορυφώθηκε, αντί να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα επικοινωνιακά, θα έπρεπε από θέση ευθύνης να επιδιώκει την εθνική συνεννόηση.Να ζητήσει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με όλη την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που διαχειρίστηκε πολλαπλάσιες προσφυγικές ροές με αποτελεσματικότητα και με σεβασμό στους κανόνες δικαίου, ώστε να βρεθεί μία λύση.

Η κυβέρνηση οφείλει έστω και σήμερα να πιέσει δυναμικά και στο πιο υψηλό επίπεδο για άμεση σύγκλιση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών. Εκεί πρέπει να απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν επανέλθει άμεσα στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ταυτόχρονα να απαιτήσει δυναμικά η ΕΕ να δείξει έμπρακτα την ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη στην κατανομή προσφύγων, απειλώντας ακόμα και βέτο για όλες τις αποφάσεις.

Αντ’ αυτών, δεν είδαμε κανένα σχεδιασμό. Το ΚΥΣΕΑ που καλέστηκε, όφειλε να ανακοινώσει ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιώνκαι άμεσης μεταφοράς πληθυσμών στην ενδοχώρα. Όσο η κυβέρνηση το αρνείται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος όξυνσης και φαινομένων ακραίας βίας. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη και χωρίς σχέδιο και δυστυχώς δεν δέχεται και τη βοήθεια κανενός. Η ευθύνη βαραίνει τον κύριο Μητσοτάκη, η αντιπολίτευση ήδη προσφέρθηκε να βάλει πλάτη στην κρίση και να κάτσει στο ίδιο τραπέζι.