Χρήστος Σιμορέλης: Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη των Πολλών

Οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. Οι ανισότητες κοινωνικές, οικονομικές, περιφερειακές στα κράτη μέλη εντείνονται και η απόσταση μεταξύ πλούσιων και φτωχών έχει μεγαλώσει. Η κυριαρχία και η εφαρμογή πολιτικών μονομερούς λιτότητας, η σφιχτή έως αρνητική στάση της Κομισιόν και πολλών ευρωπαϊκών ηγεσιών στο θέμα της ενίσχυσης πολιτικών συνοχής, δημόσιων επενδύσεων, καθώς και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι ζητήματα που προκαλούν αρνητικές συνέπειες στη ζωή των μεσαίων και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Όλα αυτά είναι απότοκο της δογματικής εμμονής σε νεοφιλελεύθερες επιλογές από τις συντηρητικές δεξιές πολιτικές ηγεσίες, που δυστυχώς πλειοψηφούν και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

     Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η ενίσχυση ακροδεξιών και εθνολαϊκιστικών κομμάτων (Όρμπαν, Σαλβίνι, Λεπέν) που οδηγούν στην αποδυνάμωση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και στην καλλιέργεια του φόβου προς τον «άλλον», τον διαφορετικό, τον πρόσφυγα, τον αδύναμο. Η Ευρώπη κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια κλειστή, φοβική, σιδηρόφρακτη ήπειρο, αν δεν εμπνευστεί ξανά από τις ιδέες και τις ανάγκες των λαών της. Οι Αριστερές και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι αυτές που μπορούν να δώσουν λύση, να βγάλουν τις κοινωνίες από το αδιέξοδο και να υπερασπιστούν τις ιδρυτικές ευρωπαϊκές αξίες, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής.

     Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει πάει προς τα δεξιά συνδυάζοντας τον νεοφιλελευθερισμό με τον αυταρχισμό. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε την αναστολή – και όχι τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό – της συμμετοχής του κόμματος FIDESZ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης. Συνεπώς οι πολίτες στις επόμενες ευρωεκλογές έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτικών προτάσεων, αυτής που προωθούν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, ζητώντας ένα διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που θα θέσει πρώτα τα συμφέροντα των λαών, και εκείνης των συντηρητικών, λαϊκίστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, που αναπαράγουν τα σημερινά αδιέξοδα.

     Η συγκρότηση μιας ευρείας, δημοκρατικής συμμαχίας συνιστά ιστορική αναγκαιότητα, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η προοδευτική συμμαχία Αριστεράς, Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που καλείται να επιστρέψει στις ιστορικές και ιδεολογικές της καταβολές. Το στοίχημα διαμόρφωσης αυτού του μετώπου είναι μείζονος σημασίας για τη συνέχιση της ανάκαμψης στον τόπο μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολίτες και κοινωνικές δυνάμεις που συνομιλούν, παίρνουν πρωτοβουλίες και εργάζονται για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου. Αυτό μπορεί να γίνει με επίκεντρο το ΣΥ.ΡΙΖ.Α ως κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι γεγονός πως μια τέτοια συμμαχία έχει τη δυνατότητα να στηρίξει ακόμη περισσότερο την εργασία, να ενδυναμώσει τα κοινωνικά δικαιώματα και να αναπτύξει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθούμε. Επομένως οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στις επόμενες Ευρωεκλογές στηρίζοντας τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και την Προοδευτική Συμμαχία για τα συμφέροντα των πολλών, τις δυνάμεις που έχουν αγωνιστεί για να βελτιώσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.