Χρήστος Σιμορέλης – δεν αλλάζει η υφιστάμενη κατάσταση στα φαρμακεία

Αναφορικά με την κατατεθείσα τροπολογία που αφορά στα φαρμακεία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης  ενημερώνει, ότι τίτλοι ορισμένων εφημερίδων περί πλήρους απελευθέρωσης του φαρμακευτικού επαγγέλματος είναι πλήρως παραπλανητικοί.

Αναλυτικά αναφέρει:

Τροπολογία για τα φαρμακεία που δεν αλλάζει την υφιστάμενη κατάσταση.

Η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείαςστη Βουλήκαι αφορά τα φαρμακεία, δεν προσθέτει κάτι καινούριο σε αυτό το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Μάλιστα, στόχο έχει να καλύψει το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία και δημιουργήθηκε έπειτα από την ακύρωση της εφαρμοστικής ΚΥΑ του νόμου 4336/2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας και στη βάση αυτού έχει μεταβατικό χαρακτήρα έως την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Το Υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι στο διάστημα αυτό θα δίνονται άδειες λειτουργίας φαρμακείου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο σε φαρμακοποιούς.

Επομένως, οι τίτλοι ορισμένων εφημερίδων, για άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού σε άτομα που δεν έχουν την επιστημονική κατάρτιση να λειτουργούν φαρμακεία, είναι παραπλανητικοί. Η τροπολογία συνιστά μεταβατικό δίκαιο μέχρι τη θέσπιση πλήρους δικαίου με ΠΔ, σεβόμενο τις αποφάσεις του ΣτΕ και το Σύνταγμα. Δεν αλλάζει κάτι και δεν χειροτερεύει η κατάσταση, καθώς διατηρείται το υπάρχον πλαίσιοκαι σε ορισμένες περιπτώσεις λύνει ζητήματα όπως ηδυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων σε Δήμους, Τοπικές Κοινότητεςκαι Κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 1000 κατοίκους. Τέλος, επιτρέπονται οι κατ’ εξαίρεση συστεγάσεις για λόγους μεταβίβασης και παρατείνεται η λειτουργία των αδειών κληρονομικών φαρμακείων.

 

Σιμορέλης Χρήστος