Χρήστος Γκίμτσας: Προς τον ναύαρχο Ε.Α. Αποστολάκη Ευάγγελο

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ Ε.Α. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟ, ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΥ  ΓΕΕΘΑ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΑΜΥΝΑΣ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΙΜΤΣΑΣ

Θα γνωρίζεις  βέβαια ναύαρχε, πως αυτός ο τόπος γέννησε σπουδαίους ανθρώπους που κατά καιρούς έδωσαν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της ζωής τους, γι΄ αυτό  που πίστευαν και το θεωρούσαν καθήκον.
Σου θυμίζω λοιπόν μερικούς απ΄ αυτούς, έτσι για μπορέσουμε στο τέλος να συνεννοηθούμε.
Λοιπόν, αυτός ο τόπος γέννησε τον Ρήγα Φεραίο, τον πρόγονό σου στην ναυτοσύνη, Κανάρη και τον κυβερνήτη Καποδίστρια.   Εδώ γεννήθηκε ο Παύλος Μελάς και όλοι οι επώνυμοι και ανώνυμοι που γύρισαν από την  Αλβανία είτε σε φέρετρο  είτε ακρωτηριασμένοι.
Εδώ γεννήθηκαν και έδρασαν αργότερα, ο Μαν. Γλέζος, ο Ναπ. Ζέρβας, ο Αρ. Βελουχιώτης,
όπως και στη νεότερη ιστορία της Πατρίδας ,  οι σπουδαίοι  Γρ. Λαμπράκης,  Αλεξ. Παναγούλης, ο ναύαρχος  Νίκος Παππάς και οι υπόλοιποι αντάρτες του ‘’Βέλους’’. Για να μην ξεχνάμε και εκείνους που έδωσαν την ζωή τους και νικήθηκαν στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.

Αν και υπάρχουν και κάποιες αμφισβητήσεις για την δράση μερικών από αυτούς τους ανθρώπους, ένα εκείνο που τους χαρακτηρίζει : Ανεξάρτητα αν έδρασαν με την εντολή κυβέρνησης , πρωθυπουργού,  πολιτικού κόμματος, στρατιωτικής αρχής, η  με την δική τους  εσωτερική ορμή της  ευθύνης   και του καθήκοντος, κανείς δεν ζήτησε την άδεια η την σύμφωνη γνώμη ούτε του γείτονα ούτε της πεθεράς του ,ούτε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολοι τους διάβηκαν τον Ρουβίκωνα γιατί το πίστευαν  και πήγαν ‘’στην τιμή και στην πεποίθηση  τους’’  πληρώνοντας και το ανάλογο τίμημα.

Εσύ όμως Ναύαρχε Αποστολάκη, που καλά έκανες και χρήστηκες  σε δύσκολες μάλιστα εποχές υπουργός Εθν. Αμυνας από την προηγούμενη  κυβέρνηση, δεν στάθηκες ικανός να πας στο  ραντεβού  με την ιστορία που σου επιφύλαξε  η ζωή ,όπως οι προηγούμενοι που αναφέρθηκαν, όχι βέβαια για να τους φτάσεις, αλλά για να τους πλησιάσεις  έστω λίγο, γιατί και αυτό σπουδαίο θα ήταν.
Γνωρίζεις καλά, όπως όλοι μας, πως η πατρίδα διαχρονικά, και με τραγικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ακόμα και αυτής που υπηρέτησες  από την θέση του υπουργού Ε. Αμυνας, χάνει συνέχεια  τις μάχες στο εσωτερικό πολεμικό μέτωπο της πυρκαγιάς  των δασών και του εμπρησμού τους .  Ακόμα γνωρίζεις πως πρόκειται για ένα πόλεμο το ίδιο επικίνδυνο και καταστροφικό με εκείνον που γίνεται με κορβέτες, λέοπαρντ και ραφάλ. Ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει τις φετινές καταστροφές των δασών της Εύβοιας και της Αττικής, και όχι μόνον, όπως και του Ματιού παλαιότερα.
Σ’ αυτό το κρίσιμο ιστορικά σημείο, ο σημερινός πρωθυπουργός, σε κάλεσε να ηγηθείς από την θέση του Υπουργού, στον αγώνα κατά των  δασικών πυρπολήσεων, ως έμπειρος και ικανός. Αντιλαμβάνεσαι  φαντάζομαι πως πρόκειται για εθνικό αγώνα και όχι για κάποιο μικροπολιτικό παιχνίδι.
Αν  είχες εκτιμήσει ότι η πρόσκληση ήταν ειλικρινής και ότι είχες τις ικανότητες   εναντίον  αυτού του πύρινου  πολέμου, τότε έπρεπε να σπεύσεις  στο ραντεβού με την ιστορία σαν ‘’έτοιμος από καιρό’’  σαν ορκισμένος πατριώτης , και όχι να ζητήσεις την άδεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας έτσι ότι είσαι χειραγωγούμενος, αδύναμος για εθνικές ευθύνες και ψοφοδεής μπροστά στον κίνδυνο να χαρακτηριστείς πολιτικός αποστάτης. Τα ‘’είπα- ξείπα’’ είναι για μικρά παιδιά και όχι για αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.

Οι σπουδαίοι, ναύαρχε μπροστά στην εθνική ανάγκη, δεν ζητούν την άδεια κανενός. Και από ότι φαίνεται, το παράδειγμα του  εκ Καλαμάτας προερχόμενου ευπατρίδη  Σταύρου Μπένου , που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη του ξαναζωντανέματος της βόρειας Εύβοιας, δεν σε συγκίνησε καθόλου.
Και κάτι ακόμα: η ιστορία δεν είναι ταχυδρόμος για να χτυπήσει την πόρτα σου, δεύτερη φορά.

Christos.gim@gmail.com