Χρ. Σιμορέλης: Συνάντηση εργασίας για τα de minimis των ροδακινοπαραγωγών

Σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετείχε, σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ο Βουλευτής Τρικάλων ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χρήστος Σιμορέλης. Η συνάντηση ορίστηκε για να συζητηθούν ζητήματα σχετικά με την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) σε παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Ο κ. Σιμορέλης με κρίσιμη παρέμβαση του τόνισε την ανάγκη ένταξης του Νομού Τρικάλων στις εν λόγω αποζημιώσεις για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους ροδακινοπαραγωγούς φτάνουν συνολικά τα 10,2 εκατ. ευρώ και αφορούν 12.500 παραγωγούς όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Επιλέξιμοι είναι οι δενδροκαλλιεργητές των νομών Ημαθίας, Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φλώρινας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εξαντλήθηκε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 10,2 εκατ. ευρώ, το οποίο δεσμεύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 μετά από επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται και να υποβαθμίζεται σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 30%), λόγω των βροχοπτώσεων του περασμένου Ιουνίου. Τα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Το θετικό αυτό μέτρο έρχεται μόλις μια μέρα μετά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Τροπολογία που αποτελεί ένα ακόμη μέτρο υπέρ των παραγωγικών δυνάμεων με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον δυναμικό κλάδο της οινοποίησης. Ένα εμβληματικό προϊόν για την πατρίδας μας στηρίζεται, καθώς η ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί προτεραιότητα, μετά τον δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε η Κυβέρνηση.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α