Χρ. Σιμορέλης: Είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη μάχη για το μέλλον της χώρας

1)      Η 7 η Ιουλίου φαίνεται να έχει κλειδώσει ως η πιθανότερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες. Ποιο είναι ο διακύβευμα αυτών των εθνικών εκλογών για το ΣΥΡΙΖΑ;

     Η χώρα πάει συντεταγμένα σε εκλογές την 7η Ιουλίου. Αυτή τη φορά επιλέγουμε την κυβέρνηση της χώρας. Επομένως το διακύβευμα της κάλπης των εθνικών εκλογών είναι εντελώς διαφορετικό από αυτής των ευρωεκλογών. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο και αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Πρόοδος και οριστική έξοδο από την κρίση που θα επιτευχθεί με μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή συντήρηση και οπισθοδρόμηση με μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.

     Έχουμε μπροστά μας μια ανοιχτή εκλογική μάχη και μπαίνουμε σε αυτή δυναμικά, με ευρεία συστράτευση, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Στόχος μας είναι να γίνει προγραμματική συζήτηση σε κάθε τομέα, με καθαρές θέσεις και προτάσεις, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει. Εμείς δεν έχουμε «κρυφή ατζέντα», μιλάμε με καθαρό λόγο, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, τι πέτυχε, που δώσαμε έμφαση και που πρέπει να δώσουμε στη συνέχεια. Χρειάζεται να επικοινωνήσουμε ξανά το έργο μας που έχει θετικό πρόσημο. Ταυτόχρονα καταθέτουμε την ερχόμενη Δευτέρα επικαιροποιημένο το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα, ώστε οι πολίτες να συγκρίνουν τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

2)      Το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτό διοικητικών εκλογών κάθε άλλο παρά θετικό ήταν για το κυβερνών κόμμα. Ποιες θεωρείται ότι είναι οι αιτίες της ήττας;

     Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κάτω από τις προσδοκίες μας. Η αλήθεια είναι, πως το μήνυμα είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό και οφείλουμε να το αναλύσουμε εις βάθος. Σίγουρα αποτυπώνεται μια κόπωση της κοινωνίας μετά από οκτώ χρόνια μηνμονίων, αποδέκτης της οποίας ήταν το κυβερνητικό κόμμα. Βέβαια σε αυτά τα τέσσερα χρόνια υπήρξαν λάθη και αστοχίες τα οποία στοχευμένα θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε. Είναι ωστόσο σημαντικό να τονίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η δύναμη που χρεοκόπησε τη χώρα αλλά αυτή που μας έβγαλε από τα μνημόνια. Η Ελλάδα, για τρίτη συνεχή χρονιά, έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (ΕΛΣΤΑΤ), το επόμενο στοίχημα για εμάς είναι να συνεχιστεί αυτή η πορεία της οικονομίας. Ο χρόνος έξω από τα μνημόνια δεν ήταν αρκετός για να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών στο βαθμό που θα θέλαμε. Τα θετικά μετρά που λάβαμε όσο περνάει ο χρόνος θα αποδίδουν περισσότερο (πχ μείωση ΦΠΑ). Σήμερα με περισσότερους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εκπονούμε σχέδιο που αφορά την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, την άμβλυνση των βαρών και των συνεπειών που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.

     Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα άλλο πεδίο, εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να απασχολήσει εκτενώς τις οργανώσεις και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα για μια τέτοια συζήτηση, απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι εθνικές κάλπες.

3)      Τέσσερα χρόνια κυβέρνηση μέσα σε ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία. Θεωρείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

     Μέσα στο μνημόνιο ήμασταν υποχρεωμένοι να ασκήσουμε μια πολύ σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, που σε μεγάλο βαθμό είχε επιβληθεί, ωστόσο πετύχαμε σημαντικές νίκες και παράλληλα προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους. Πετύχαμε τη μείωση της ανεργίας 9% (σήμερα 18,1%) δημιουργώντας 360.000 νέες θέσεις εργασίας. Τα παραπάνω συνδυάζονται με προσπάθειες για συνεχή στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων (ενίσχυση ΣΕΠΕ, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους).

     Επίσης πέρασαν εμβληματικά νομοσχέδια όπως οι 120 δόσεις, η διάσωση των συντάξεων, η πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα ενοικίου και τα σχολικά γεύματα. Επιπλέον ολοκληρώθηκαν μεγάλοι οδικοί άξονες (Ε65, Ιόνια οδός, Πάτρα -Κόρινθος κτλ) που είχαν βαλτώσει και ξεκίνησαν νέα έργα με όφελος 780 εκατ. για το δημόσιο, έγινε 100% απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων. Ακόμη υπήρξε σχέδιο για τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων αγροτών (μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, 3 κατηγορίες αφορολόγητου, αναβίωση συνεταιρισμών, επιδοτήσεις ενισχύσεις στην ώρα τους «Κάρτα Αγρότη»). Αυτά είναι μόνο κάποια από τα επιτεύγματα αυτής της Κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε προοπτικές για την κοινωνική πλειοψηφία σε δύσκολες συνθήκες.

     Παράλληλα έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρή απασχόληση. Η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και οι στοχευμένες βαθμιαίες φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελούν δύο βασικές προτάσεις που προχωράμε, χωρίς να προκαλέσουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, και αφορούν τα μεσαία στρώματα. Στη ΝΔ μιλούν για ξήλωμα του κοινωνικού κράτους. Επιλέγουν πιστή εφαρμογή της μνημονιακής εντολής 1 προς 5 στο Δημόσιο, που οδηγεί στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών υποδομών του κράτους, καθώς και στην αποδυνάμωση υπηρεσιών αστυνόμευσης και πυρόσβεσης. Καταργούν τον χαμηλό συντελεστή 6% στον ΦΠΑ και μιλούν καθιέρωση μόνο δύο, 11% και 22%, που φέρνει αυξήσεις στα φάρμακα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Θέλουν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, διάλυση εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικό Πινοσέτ στους ιδιώτες. Όσο και να θέλουν να κρυφτούν θα μιλήσουμε  για όλα επί της ουσίας.

      4) Κατά πόσο σας προβληματίζει η άνοδος της ακρο δεξιάς στην Ευρώπη και πως θα μπορούσε να μπει ένα ανάχωμα στο φαινόμενο αυτό;

     Η άνοδος της ακροδεξιάς έχει ως βασική αιτία τις πολιτικές λιτότητας και κοινωνικής αδικίας που τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στη χώρα μας (κυρίως μέσω των Μνημονίων-ΔΝΤ). Αυτές οι πολιτικές δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια, μεγάλη δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα και οργή, την οποία εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά. Η απάντηση μπορεί να έρθει μόνο από τις δυνάμεις που θέλουν πραγματικά να αλλάξουν αυτό το συντηρητικό, οπισθοδρομικό και νεοφιλελεύθερο μίγμα πολιτικής (στην Αυστρία του Κουρτς ψηφίστηκε 12ώρη εργασία). Η συνεργασία μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων (Αριστερών, Πράσινων, Σοσιαλδημοκρατών- όσων αντιπαλεύουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές) μπορεί να δώσει απάντηση στη άνοδο της ακροδεξιάς. Για εμάς η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν είναι κάτι ευκαιριακό αλλά μια συνειδητή επιλογή.

     Βασικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, να κυκλοφορούν ελεύθερα, να τυγχάνουν σεβασμού και να γίνεται διάλογος επί θέσεων και προγραμμάτων. Εμείς είμαστε εδώ σε συνεχή και ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες, τις άλλες δυνάμεις και δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.