Χοιρινό μπούτι στη γάστρα με ψητές πατατούλες

Ένα πεντανόστιμο τρυφερό μπουτάκι χοιρινό, περιχυμένο με υπέροχη σος μαρμελάδας  πορτοκαλιού, σερβιρισμένο με τραγανές, ξηροψημένες, ψητές πατατούλες.

Υλικά συνταγής

  • Για το χοιρινό μπούτι
  • 1 χοιρινό μπούτι 2,5 κιλών περίπου
  • ελαιόλαδο για να αλείψετε το μπούτι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Καρυκεύματα αρεσκείας σας όπως: κόλιανδρο κοπανισμένο, πάπρικα, ρίγανη, φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • καρφάκια γαρίφαλου για το κέντρο κάθε ρόμβου (προαιρετικά)
  • Για τη σος μαρμελάδας πορτοκαλιού
  • 1 φλ. τσαγιού μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 πορτοκαλιού το χυμό και το ξύσμα τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 λεμονιού το ξύσμα, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 σφηνάκι κρασί κόκκινο
  • Για τις πατάτες
  • 1,5-2 κιλά πατάτες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • καρυκεύματα ότι πιο πάνω για το χοιρινό ή άλλα επιλογής σας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το χοιρινό μπούτι: Λαδώνετε καλά το χοιρινό μπούτι απ” όλες τις πλευρές, το αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με καρυκεύματα επιλογής σας. Το τυλίγετε “σταυρωτά σε 2 λαδόκολλες, που έχετε απλώσει στο πάγκο εργασίας σας, το μεταφέρετε σε γάστρα, το σκεπάζετε και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 2,5 ώρες.
  2. Μετά τις 2,5 ώρες το ξεφουρνίζετε, αφαιρείτε τις λαδόκολλες και με ένα κοφτερό μαχαιράκι το χαράσετε σε ρόμβους, φροντίζοντας να κοπεί καλά το δέρμα. Προσοχή στο χάραγμα γιατί στη πρώτη “μαχαιριά, ο ζεστός συσσωρευμένος χυμός του κάτω από το δέρμα θα εκτιναχθεί σαν μικρός πίδακας.
  3. Για τη σος μαρμελάδας: Εν τω μεταξύ λίγο πριν ξεφουρνίσετε το χοιρινό φτιάχνετε τη σος μαρμελάδας. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σος και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά, για 2 λ περίπου από την ώρα που θα πάρει βράση.
  4. Αφού χαράξετε το χοιρινό σε ρόμβους, το περιχύνετε με την έτοιμη σος και το ξαναβάζετε στη γάστρα και το ψήνετε, ξεσκέπαστο, για 1 επιπλέον ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά μέχρι μέσα και πάρει ένα ροδαλό-χρυσό χρώμα. Κατά τη διάρκεια ψησίματος ξεσκέπαστο, το γυρίζετε 1-2 φορές περιχύνοντάς το με το ζωμό που υπάρχει στη γάστρα.
  5. Για τις πατάτες: Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο στο μεγάλο ταψί του φούρνου και το απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κύβους και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 5-7 λ από την ώρα βρασμού.
  6. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε καλά, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και πιάνοντας τα δύο χερούλια της κατσαρόλας, ανακινείτε τις πατάτες 2-3 φορές πάνω, κάτω και κυκλικά για να “μαδήσουν” ελαφρώς.
  7. Τις μεταφέρετε στο λαδωμένο ταψί, τις πασπαλίζετε με λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι και καρυκεύματα επιλογής σας και τις ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο μέχρι να ροδίσουν και κάνουν μια χρυσή, τραγανή κρούστα. Καλή σε όρεξη!
  8. Για να “δέσετε” τη σάλτσα: Τη σάλτσα που έχει μείνει στη γάστρα τη μεταφέρετε σε ένα κατσαρόλι και τη “δένετε” με 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ το οποίο έχετε διαλύσει σε λίγο κρύο νερό. Με τη πηχτή σαλτσούλα περιχύνετε το κομμένο σε φέτες χοιρινό και τις πατατούλες όταν τα σερβίρετε.

sintayes.gr