Χοιρινό με δαμάσκηνα και μαυροδάφνη, ίσως το πιο εύκολο, νόστιμο και γρήγορο φαγητό για το γιορτινό σας τραπέζι είτε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είτε ανήμερα Πρωτοχρονιάς.
Αναλυτικά η συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου:
Υλικά
- 3 κομμάτι/ια ψαρονέφρι (περίπου 1 κιλό)
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κλων. δεντρολίβανο
- 10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 10 βερίκοκα αποξηραμένα
- 1/4 φλ. μπαλσάμικο
- 1½ φλ. μαυροδάφνη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα αποξηραμένα φρούτα
- Πρώτα ζεσταίνουμε την μαυροδάφνη σε μικρή κατσαρόλα και την αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε μέσα τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκκα. Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο αγαπάτε αλλά και φρέσκα ή αποξηραμένα μανιτάρια.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα αποξηραμένα φρούτα για 10 λεπτά στο ζεστό κρασί.
Για το χοιρινό
- Κόβουμε σε χοντρές φέτες (μενταγιόν) το ψαρονέφρι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι.
- Ροδίζουμε το ψαρονέφρι 2΄ από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
- Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι.
- Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τη μαυροδάφνη.
- Σιγοβράζουμε 10΄ έχοντας το τηγάνι σκεπασμένο με καπάκι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά να γλασάρει (να κάνει χοντρές φουσκάλες), να γίνει σαν σιρόπι η σάλτσα.
- Το χοιρινό με δαμάσκηνα συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας ή πατάτες βουτύρου.
Πηγή: argiro.gr