Χοιρινό με δαμάσκηνα και μαυροδάφνη για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Χοιρινό με δαμάσκηνα και μαυροδάφνη, ίσως το πιο εύκολο, νόστιμο και γρήγορο φαγητό για το γιορτινό σας τραπέζι είτε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είτε ανήμερα Πρωτοχρονιάς.

Αναλυτικά η συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου:

Υλικά

  • 3 κομμάτι/ια ψαρονέφρι (περίπου 1 κιλό)
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κλων. δεντρολίβανο
  • 10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 10 βερίκοκα αποξηραμένα
  • 1/4 φλ. μπαλσάμικο
  • 1½ φλ. μαυροδάφνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα αποξηραμένα φρούτα

  1. Πρώτα ζεσταίνουμε την μαυροδάφνη σε μικρή κατσαρόλα και την αποσύρουμε από την φωτιά.
  2. Προσθέτουμε μέσα τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκκα. Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο αγαπάτε αλλά και φρέσκα ή αποξηραμένα μανιτάρια.
  3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα αποξηραμένα φρούτα για 10 λεπτά στο ζεστό κρασί.

Για το χοιρινό

  1. Κόβουμε σε χοντρές φέτες (μενταγιόν) το ψαρονέφρι.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι.
  3. Ροδίζουμε το ψαρονέφρι 2΄ από κάθε πλευρά.
  4. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
  5. Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι.
  6. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τη μαυροδάφνη.
  7. Σιγοβράζουμε 10΄ έχοντας το τηγάνι σκεπασμένο με καπάκι.
  8. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  9. Δυναμώνουμε τη φωτιά να γλασάρει (να κάνει χοντρές φουσκάλες), να γίνει σαν σιρόπι η σάλτσα.
  10. Το χοιρινό με δαμάσκηνα συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας ή πατάτες βουτύρου.

Πηγή: argiro.gr