Τι τρώμε τα Χριστούγεννα; Μία απορία που όλοι έχουμε τις ημέρες των γιορτών. Ο Πέτρος Συρίγος έρχεται να μας δώσει τις καλύτερες συνταγές για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους και την οικογένεια.
Υλικά
3 κιλά χοιρινό καρέ
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο θυμάρι ή μαραθόσπορο
700 ml λευκό κρασί
Ημίχονδρο αλάτι
Φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
Για τα λαχανικά
1 κιλό πατάτες baby
2 κρεμμύδια
5 καρότα
½ κιλό λαχανάκια Βρυξελών
2 σκ. σκόρδο
4 κολοκύθια
Καλαμπόκι
4 κλωνάρια θυμάρι
3 φύλλα δάφνης
100 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Διαδικασία
Ζητάμε από τον χασάπη μας 3 κιλά χοιρινό καρέ, να μας το κάνει γαλλικής κοπής, το χοιρινό θα πρέπει να είναι από νεαρό ζώο, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 κιλά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μικρές τομές στο δέρμα για να απελευθερωθεί στο ψήσιμο το λίπος που βρίσκεται από κάτω.
Κάνουμε μασάζ με το αλάτι και το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο ξεσκέπαστο να στεγνώσει το δέρμα. Την επόμενη μέρα βάζουμε ελαιόλαδο και θυμάρι ή μαραθόσπορο. Βάζουμε το χοιρινό στη σχάρα του φούρνου και από κάτω ένα ταψί με το λευκό κρασί και 1 ποτήρι νερό. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 200 και ψήνουμε για 1 ώρα, ελέγχουμε μήπως χρειαστεί νερό.
Καθώς ψήνεται κόβουμε όλα μας τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανοίγουμε τον φούρνο μετά τη 1 ώρα. Προσθέτουμε τα λαχανικά στο ταψί με το κρασί και το κρέας από πάνω στα λαχανικά χαμηλώνουμε στους 180 και ψήνουμε για 50 λεπτά ή έως οτου ψηθούν τα λαχανικά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 30 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.