Υλικά Συνταγής
- χοιρινό μπούτι ή νεφραμιά με το λίπος: 2-3 κιλά
- δεντρολίβανο ή φύλλα φασκόμηλου: μερικά κλαδάκια
- λευκό κρασί: 100 ml
- χυμός πορτοκαλιού: 200 ml
- αλάτι, πιπέρι
- μερικά μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
Εκτέλεση
-
Χαράσετε το χοιρινό στην επιφάνεια σε ρόμβους και το τρίβετε με αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο. Καρφώνετε γαρίφαλα (μοσχοκαρφιά) στο κέντρο κάθε ρόμβου. Το τοποθετείτε σε ταψί και το ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15′.
-
Μειώνετε κατόπιν τη θερμοκρασία του φούρνου σε μέτρια, ρίχνετε στον πάτο του ταψιού λίγο νερό και αφήνετε το κρέας να ψηθεί περίπου για 30′ για κάθε 1/2 κιλό κρέατος.
-
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνετε το κρέας με ένα μείγμα που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας το λευκό κρασί με το χυμό πορτοκαλιού. Σερβίρετε το ψητό χοιρινό με λαχανικά ή πατάτες φούρνου.
Σημειώσεις
Αν θέλετε, αφαιρείτε το λίπος από τη σάλτσα και τη βράζετε για λίγο ακόμη. Προσθέτετε 1/2 κουταλιά μουστάρδα, ανακατεύετε και τη σερβίρετε χωριστά δίπλα στο κρέας.