Χοιρινό φούρνου με πορτοκάλι, κρασί & γαρίφαλα

Από τα πιο δημοφιλή εδέσματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αναμφίβολα το χοιρινό, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του παραδοσιακού τραπεζιού.

Στη συνταγή Χοιρινό φούρνου με πορτοκάλι, κρασί & γαρίφαλα μπορείτε -αν θέλετε- να γλασάρετε το κρέας.

Για να γλασάρετε το χοιρινό: θα χρειαστείτε 2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη, 2/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Ζεσταίνετε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι μέχρι να ομοιογενοποιηθούν ανακατεύοντας. Αλείφετε το ψητό τακτικά με το μείγμα κανά μισάωρο πριν το βγάλετε.

Υλικά Συνταγής

  • χοιρινό μπούτι ή νεφραμιά με το λίπος: 2-3 κιλά
  • δεντρολίβανο ή φύλλα φασκόμηλου: μερικά κλαδάκια
  • λευκό κρασί: 100 ml
  • χυμός πορτοκαλιού: 200 ml
  • αλάτι, πιπέρι
  • μερικά μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
Εκτέλεση
  • Χαράσετε το χοιρινό στην επιφάνεια σε ρόμβους και το τρίβετε με αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο. Καρφώνετε γαρίφαλα (μοσχοκαρφιά) στο κέντρο κάθε ρόμβου. Το τοποθετείτε σε ταψί και το ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15′.
  • Μειώνετε κατόπιν τη θερμοκρασία του φούρνου σε μέτρια, ρίχνετε στον πάτο του ταψιού λίγο νερό και αφήνετε το κρέας να ψηθεί περίπου για 30′ για κάθε 1/2 κιλό κρέατος.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνετε το κρέας με ένα μείγμα που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας το λευκό κρασί με το χυμό πορτοκαλιού. Σερβίρετε το ψητό χοιρινό με λαχανικά ή πατάτες φούρνου.

Σημειώσεις

Αν θέλετε, αφαιρείτε το λίπος από τη σάλτσα και τη βράζετε για λίγο ακόμη. Προσθέτετε 1/2 κουταλιά μουστάρδα, ανακατεύετε και τη σερβίρετε χωριστά δίπλα στο κρέας.