Χαιρετισμός της Προέδρου του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Παρασκευής Λάππα-Πουλιανίτη στο 11ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. με μεγάλη χαρά υποδέχεται σήμερα στην όμορφη και φιλοπρόοδη πόλη μας τους εκλεκτούς επιστήμονες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής και ήρθαν από διάφορα μέρη της  Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, για να λάβουν μέρος στο 11ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών και να καταθέσουν την επιστημονική τους γνώση για τον Ν. Τρικάλων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Σύνδεσμός μας με τα επιστημονικά συμπόσια, που διοργανώνει κάθε τριετία, από το 1987 έως σήμερα, και την έκδοση ανελλιπώς των Πρακτικών τους έχει συμβάλει στην επιστημονική έρευνα και μελέτη της περιοχής μας, η οποία παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον.

Στα τριάντα εννέα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., οι διάφορες διοικήσεις του πέτυχαν να αλλάξουν το πολιτιστικό τοπίο του νομού μας και να ανεβάσουν πολύ ψηλά τον πήχυ της ποσότητας αλλά κυρίως της ποιότητας των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μέχρι σήμερα ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχει να επιδείξει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς, ήτοι:

1) 131 διαλέξεις με ομιλητές διαπρεπείς επιστήμονες Έλληνες και ξένους.

2) 10 (και με το παρόν 11) επιστημονικά συμπόσια, στα οποία έλαβαν μέρος πάνω από 400 σύνεδροι με σημαντικές ανακοινώσεις για την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λαογραφία, τη φιλολογία, τις τέχνες και άλλα.

3) Περί τις 10 λογοτεχνικές συναντήσεις, στις οποίες έλαβαν μέρος σημαντικοί Έλληνες πεζογράφοι και ποιητές.

4) Δεκάδες μορφωτικές εκδρομές, αρκετές από τις οποίες έγιναν σε εκτός των συνόρων κοιτίδες του Ελληνισμού.

5) Έχει εκδώσει 36 πολυσέλιδους τόμους του ετησίου επιστημονικού περιοδικού του “Τρικαλινά”, ενώ ο 37ος είναι υπό έκδοση. Σ’ αυτό έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες. Η έκδοση των Τρικαλινών περιποιεί ιδιαίτερη τιμή όχι μόνον στον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και στην περιοχή Τρικάλων αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία, αφού συγκαταλέγεται στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά της χώρας και βρίσκεται στα ράφια των μεγαλύτερων βιβλιοθηκών του κόσμου, μνημονεύεται δε στη διεθνή βιβλιογραφία. Για τους λόγους αυτούς αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.

6) Στην ανεξάρτητη σειρά “Κείμενα και Μελέτες” έχει εκδώσει ακόμη 18 σημαντικά βιβλία, από τα οποία τα 3 δίτομα. Έχουν επανεκδοθεί 5 από αυτά, το ένα μάλιστα δύο φορές. Στη σειρά αυτή συμπεριλαμβάνονται αρκετά βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία, τη γλώσσα και τη λαογραφία των Βλάχων, καθώς και στο λεγόμενο Κουτσοβλαχικό Ζήτημα. Με αυτά, όπως και με άλλες σχετικές μελέτες στο περιοδικό Τρικαλινά, ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της έξωθεν εκπορευομένης προπαγάνδας που είχε στόχο τους Έλληνες Βλάχους. Οι εκδόσεις αυτές θεωρούνται από τις πιο έγκυρες.

7) Έχει εκδώσει ακόμα 6 βιβλία στη σειρά “Τρικαλινοί Λογοτέχνες”.

8) Στις σημαντικές δραστηριότητες του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. συμπεριλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία της “Βιβλιοθήκης Παναγιώτη και Μαρίας Χατζηγάκη – Φ.Ι.ΛΟ.Σ.”, η οποία λειτουργεί κάθε απόγευμα 7-9 σε μεγάλο διαμέρισμα που χάρισε στον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ο αείμνηστος συμπολίτης ευπατρίδης Παναγιώτης Χατζηγάκης. Έχει σήμερα περίπου 13.500 τόμους και είναι μάλλον η μεγαλύτερη “Θεσσαλική” βιβλιοθήκη.

Με τις δραστηριότητές του έχει συμβάλει, εκτός των άλλων, και στην αναγνώριση των αγώνων των Τρικαλινών για την υπεράσπιση της Πατρίδας μας και την απελευθέρωση αλύτρωτων αδελφών μας. Κατέγραψε και δημοσίευσε τα ονόματα όλων σχεδόν των πεσόντων στους αγώνες αυτούς Τρικαλινών.

Εκτός από αυτά έχει πραγματοποιήσει και σημαντικές άλλες δραστηριότητες, στις οποίες ο χρόνος δεν επιτρέπει να αναφερθούμε.

Το μακρόχρονο και πολυσχιδές έργο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχει αναγνωριστεί από τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, από κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των επιστημών και από τον απλό λαό του Ν. Τρικάλων, ο οποίος είναι και ο κυριότερος αρωγός του.

Κυρίες και Κύριοι,

39 χρόνια συνεχούς και ουσιαστικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας είναι πολλά. Και γι’ αυτό συγχωρήστε με γι’ αυτή την σύντομη αναφορά στη δράση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην διοργάνωση του παρόντος 11ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών, εκ μέρους του Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ευχαριστώ θερμά όλους τους Συνέδρους, που παίρνουν μέρος σ’ αυτό, διότι χωρίς τη δική τους συμμετοχή δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Ευχαριστώ τον συμπατριώτη μας ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. κ. Μαριανό Καράση,ο οποίος ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, όπως και σε προηγούμενα συμπόσια, με το επιστημονικό του κύρος και την αγάπη που τρέφει για τον τόπο μας, βοήθησε ουσιαστικά στην διοργάνωση τους. Η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης αυτής είναι για τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ιδιαίτερη τιμή. Δυστυχώς κάποιος σοβαρός λόγος δεν του επέτρεψε να είναι σήμερα μαζί μας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά και εκείνους που στήριξαν οικονομικά τη διοργάνωση του 11ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών.

Αυτοίείναι οι παρακάτω:

–   Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

– Το Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή, και

– Το Επιμελητήριο Τρικάλων, το οποίο παραχώρησε δωρεάν την ωραία και τεχνολογικώς εξοπλισμένη αυτή αίθουσα για την διεξαγωγή όλων των εργασιών του Συμποσίου, αλλά συνέβαλε και με πολλούς άλλους τρόπους στην ενίσχυση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και του παρόντος Συμποσίου.

Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς, που μάς τιμάτε με την παρουσία σας.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΑΠΠΑ-ΠΟΥΛΙΑΝΙΤΗ

 Διευθύντρια 26ου Δημ. Σχολείου  Τρικάλων