Χειροτονία εις Πρεσβύτερον!!!

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο, ο διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, π. Ηρακλής Φίλιος.

Η χειροτονία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας, τόπο καταγωγής του χειροτονουμένου. Στη χειροτονία συμμετείχαν ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, καθώς και της Τρίκκης και Σταγών. Ο ναός γέμισε από πλήθος κόσμου, τόσο από την Καλαμπάκα, όσο και από τα Τρίκαλα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος, με συγκίνηση απευθύνθηκε στον π. Ηρακλή, τονίζοντας πως θα βρεθούν στην πορεία του άνθρωποι που θα τον πολεμήσουν, όμως, εκείνος πρέπει να καταφεύγει στο ιερό θυσιαστήριο. Επίσης, σημείωσε: «Ως δοχεία της χάριτος του Θεού, πρέπει να είμαστε καθαροί. Καθαροί από σκέψεις πονηρές, από σκέψεις κακίας, από σκέψεις αισχρότητος. Όταν, λοιπόν, ένας κληρικός σκέφτεται έτσι, η χάρις του Θεού φεύγει. Ενεργεί μόνον κατά τα ιερά μυστήρια. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει το δοχείο της χάριτος του Θεού που είναι ο κληρικός, η ψυχή σου και η καρδιά σου, να είναι καθαρή. Να προσφέρει τη θυσία μέσα στην Αγία Τράπεζα, την αναίμακτη αυτή θυσία, ακατάκριτα, καθαρά».

Ενώ, ο π. Ηρακλής, κατά τον χειροτονητήριο του λόγο, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Σεβασμιώτατε, είχα την ευλογία να είμαι η πρώτη σας χειροτονία. Κοντά σας έμαθα πολλά. Με μάθατε να συμβουλεύομαι, να ρωτώ και προτού πράξω κάτι, να ζητάω πάντοτε την ευλογία σας. Αυτό με ανακούφιζε και ποτέ δεν με εγκλώβιζε. Δεν με μαλώσατε. Δεν με προσβάλλατε. Δεν με επιπλήξατε. Δεν με μειώσατε. Με ηρεμία με νουθετούσατε. Ποτέ δεν με πικράνατε. Ειλικρινής, σεβάσμιος, γλυκύς, χαρμόσυνος, συμβουλευτικός, διακριτικός. Μου δώσατε θάρρος στα πρώτα μου βήματα και όπου χρειάστηκε συνεργαστήκαμε. Με εμπιστευτήκατε και με πήρατε στα γραφεία, για να σας βοηθώ όπου κι όταν χρειαζόταν. Συγχωρέσετε με εάν σας πίκρανα, εάν αμέλησα κάποιον λόγο σας και σημειώσεις σας. Συγχωρέσετε με εάν κάπου δεν τα κατάφερα. Όμως, ουδέποτε, σχημάτισα στο νου μου σκέψη πονηρή, εμφορούμενη δόλου και κακής προαίρεσης».

Και κατέληξε: «Σεβασμιώτατε, ο λόγος μου εδώ τελειώνει. Κάποτε οι λέξεις δίνουν τη σειρά τους σε κάθε έκφραση λειτουργικότητας, δηλαδή στη διακονία του σύγχρονου και πονεμένου ανθρώπου. Βάζοντας εδαφιαία μετάνοια στο πρόσωπο σας, σας ασπάζομαι, και τα χέρια μου, χωρίς αμηχανία, αγκαλιάζουν τα δικά σας χέρια. Σας φιλώ. Σας φιλώ όπως ο γιος τον πατέρα. Θέλω να σας πάω στον παράδεισο, όπως, εξάλλου, είπε πριν από τέσσερις μήνες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς π. Ιουστίνος, στην εις διάκονο χειροτονία μου. Και θέλω να σας πάω, όχι όπως ο ίδιος επιθυμώ, αλλά όπως θέλει ο Θεός. Με υπακοή στο πρόσωπο σας, πίστη στο πρόσωπο σας, ειλικρίνεια, σεβασμό, αγάπη. Σεβασμιώτατε, είστε όμορφος άνθρωπος και ευχαριστώ τον Θεό, που η πρόνοια Του με έφερε εδώ στην Μητρόπολη σας, που έγινε και δική μου Μητρόπολη. Και τώρα… ο χρόνος σταματά… ῥάον σιωπή… καιρός τοῦ ποιῆσαι!».

Στο τέλος της χειροτονίας, οι πιστοί, συνεχάρησαν τον νέο πρεσβύτερο, ο οποίος θα διακονήσει ως εφημέριος στη Διάβα Καλαμπάκας.