Χάος στους δήμους του καλλικράτη

pateras2_copy

Γράφει ο Δρ. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ, ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΛΑ.Ο.Σ.

«Κύτταρο της Δημοκρατίας» αποκαλούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι οι υπουργοί εσωτερικών όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Έτσι ήθελαν να δώσουν αξία και παλμό στον θεσμό αυτό, τον οποίον ποτέ, όμως, δεν είδαν με καλό μάτι. Πάντοτε τον ήθελαν ως το «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας και τον είχαν εντάξει στο σύστημα του πελατειακού κράτους. Πάσχιζαν για να βγάλουν, οι εκάστοτε κρατούντες, δικούς τους κοινοτάρχες και Δημάρχους, για να τους μετατρέψουν σε κομματάρχες και σε πολιτικούς γενίτσαρους στις Εθνικές Εκλογές.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν και κατάργησαν τις κοινότητες και έστησαν τον φαύλο σύστημα των Καποδιστριακών Δήμων. Χωρίς κανένα έλεγχο στους περισσοτέρους Δήμους έστρωσαν μεγάλο τραπέζι, λεηλατώντας το Δημόσιο Χρήμα και βοηθώντας με τις οικονομικές καταχρήσεις να οδηγηθούμε στο σημερινό οικονομικό κατάντημα.

Οι Καποδιστριακοί Δήμοι μετά από τρεις τετραετίες, αποδείχθηκαν καταστροφικοί και το ΠΑΣΟΚ, που τους έφτιαξε, αναγκάστηκε να φέρει τους λεγόμενους Καλλικρατικούς Δήμους. Η χωροταξική κατανομή αυτών ήταν εγκληματική. Στα Τρίκαλα έπρεπε να ‘χουμε επτά έως οκτώ Δήμους και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η Τοπική οργάνωση έστησαν μόνο τέσσερες, για να κερδίσουν τις εκλογές και να δείξουν πως η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε νωπή εντολή για να διαχειρισθεί τα σοβαρά θέματα τις χώρας.

Ο αρχιτέκτονας του «Καλλικράτη», Γιάννης Ραγκούσης, υπουργός του ΠΑΣΟΚ, οικοδόμησε το νέο σύστημα στην Τ.Α. σε σοθρά θεμέλια και το έκανε θνησιγενές. Το χάος που υπάρχει σήμερα είναι πρωτοφανές και ένα χρόνο μετά την λειτουργία του είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Ο νέος θεσμός παραπαίει, αφού δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσε. Έφερε αναστάτωση και σύγχυση στις τοπικές κοινωνικές και δυσλειτουργία στο όλο σύστημα. Οι συγχωνεύσεις των Δήμων και η μετακίνηση του προσωπικού ήταν καταστροφικές. Οι μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων οδηγούν στον αφανισμό. Έρριξε το μπαλάκι ο Γιάννης Ραγκούσης στους Καλλικρατικούς Δήμους οι οποίοι είναι καταχρεωμένοι και δεν πρόκειται να ‘χουν λειτουργικότητα όσους φόρους κι αν βάλουν, όση περιουσία κι αν πουλήσουν. Δεν υπάρχει ούτε χαρτί για μια φωτοτυπία, ούτε χαρτί υγείας για να σκουπίσουν τα χέρια τους οι υπάλληλοι και οι πολίτες.

Ο «Καλλικράτης» σχεδιάστηκε πολύ πρόχειρα, στήθηκε πολύ βιαστικά, με πολιτική σκοπιμότητα και λειτουργεί σε βάρος της κοινωνίας και του πολίτη. Έρχεται φοροεπιδρομή στους Δήμους, αφού πρόκειται να εισπραχθούν για φέτος 2.670 δισεκατομμύρια ευρώ και 3.369 για το 2015. Όσο για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, που θα έσωζε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό είναι σχεδόν αόριστο και ανεδαφικό. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση γιατί είναι τελείως στον… αέρα.

Αντί για την ΠΡΟΙΚΑ, που έταξε ο Γιάννης Ραγκούσης στους Καλλικρατικούς Δήμους το ΠΑΣΟΚ έφερε την ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτά είναι τα … θαύματα του Σοσιαλισμού…!