Χάος στα Σκόπια: «Όχι» Ιβανόφ στη συμφωνία

Επιβεβαιώνοντας την πλήρη διάσταση απόψεών του με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ απέρριψε προ ολίγου σε διάγγελμά του τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό της χώρας.

Τα σύννεφα είχαν φανεί από το πρωί, όταν ο Ιβανόφ συναντήθηκε με τον Ζάεφ για μόλις δύο (!) λεπτά, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε αποφασισμένος να δυναμιτίσει τη συμφωνία, οδηγώντας σε χάος τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Ιβανόφ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ταπεινωτική» για την ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι «η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς» και προσβάλλοντας τον Ζάεφ, καθώς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ερασιτεχνική».

Επιμένοντας, δε, στον αλυτρωτικό λόγο των Σκοπίων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι με τη συμφωνία, εκτός από το όνομα, αλλάζει το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” (sic), θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία».

topontiki.gr