Χάος με κλειστές τράπεζες & έκρηξη αγωνίας των πολιτών

xaos-me-kleistes-trapezes

Σε αυτό που πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν «αχαρτογράφητα νερά» εισέρχεται από τη Δευτέρα η χώρα με τις τράπεζες να βρίσκονται σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων και την οικονομία να αναμένεται να δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα, αφού ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας μπαίνει στον πάγο.

Την απόφαση για τραπεζική αργία μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και επιβολή capital controls εισηγήθηκε το απόγευμα της Κυριακής το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, ενώ σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη, κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και τα ΑΤΜ τα οποία αναμένεται να ανοίξουν την Τρίτη μετά την επιβολή του πλαφόν στις αναλήψεις. Κλειστό αναμένεται να παραμείνει τη Δευτέρα και το χρηματιστήριο Αθήνων.

Το όριο των ημερήσιων αναλήψεων έχει ορισθεί στα 60 ευρώ, ενώ -σύμφωνα με το Reuters- οι κάτοχοι καρτών από τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μέχρι το ανώτατο όριο που έχουν θέσει οι τράπεζές τους.

Το λεπτομερές πλάνο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αναμένεται να αποσαφηνιστεί μετά την τυπική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της απαιτούμενης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τι προηγήθηκε

Το μεσημέρι της Κυριακής το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του έκτακτου μηχανσμού ELA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ, «λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή (26 Ιουνίου, 2015)».

Χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ, οι εκροές που θα σημειώνονταν τη Δευτέρα από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από ένα σαββατοκύριακο συνεχών αναλήψεων από τα ΑΤΜ όλης της χώρας, θα οδηγούσαν σε σοβαρή αποσταθεροποίηση στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η ΕΚΤ παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει capital controls και μάλιστα η απόφαση να υλοποιηθεί από την Κυριακή με ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τα μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων και τραπεζικής αργίας.

Πόσο εύκολη είναι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων

Πρέπει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η άρση τους δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Κύπρου για παράδειγμα, τα capital controls που επιβλήθηκαν το 2013 καταργήθηκαν πλήρως τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή περίπου δύο χρόνια μετά. Ο λόγος αυτής της δυσκολίας έγκειται στο ότι ο φόβος πως μια πιθανή άρση τους ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εκροές παραμένει υπαρκτός για αρκετό διάστημα μετά την επιβολή τους. Παρά το γεγονός ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν αρκετά διαφορέτική -αφού περιελάμβανε και κούρεμα καταθέσεων- η επιβολή των σχετικών περιορισμών στην Κύπρο οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας.

thetoc