«Χαμός» στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα- Σε βαρύ κλίμα… ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Με το κυβερνητικό στρατόπεδο να βρίσκεται στη δίνη εσωστρέφειας και να δέχεται μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση ψηφίζονται οι τροπολογίες για τις «ουρές» των προαπαιτουμένων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να αποδεσμευτεί η δόση στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε μάλιστα να είναι ειλικρινής απέναντι στους βουλευτές, επισείοντας τον κίνδυνο το Eurogroup να εξελιχθεί σε ναυάγιο εάν τα προαπαιτούμενα δεν ψηφίζονταν με διαδικασίες-εξπρές. Μάλιστα, συνέδεσε την ψήφιση με τις εξελίξεις για το χρέος, λέγοντας πως ζητάει από το Κοινοβούλιο «να δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει συζήτηση για το χρέος», ελπίζοντας, όπως πρόσθεσε, σε μια διατύπωση που θα ανοίξει το δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση.

Συνεχίζοντας μάλιστα το κρεσέντο ειλικρίνειας, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση νομοθετεί ουσιαστικά κατ’ εντολή των θεσμών, ακόμη και για μικρά ζητήματα, και μάλιστα προειδοποίησε με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ειδικά για το αφορολόγητο, σημείωσε ότι με την τροπολογία που καλείται να ψηφίσει η Βουλή ανοίγει παράθυρο για τη μείωσή του ακόμη και ένα χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου για τις συντάξεις. «Δεν είναι περικοπή, αλλά πάγωμα στην αύξηση», είπε για την επίμαχη τροπολογία η υπουργός Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν χθες βράδυ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες και τους έφεραν σε αρκετά δύσκολη θέση, καθώς κυριάρχησε το ερώτημα «ως πότε θα ψηφίζουμε μέτρα με τα οποία διαφωνούμε;» και «γιατί η κυβέρνηση υποχωρεί διαρκώς στις πιέσεις των δανειστών;».

Ενδεικτικό της αμηχανίας της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατέβηκε από το προεδρείο στα έδρανα και ζήτησε το λόγο ως βουλευτής, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει τα προαπαιτούμενα σε μορφή τροπολογιών σε νομοσχέδιο για την κύρωση διεθνούς σύμβασης για την αλιεία και όχι σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Από τη ΝΔ τέθηκε μάλιστα και ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά η σχετική ένσταση απορρίφθηκε.

Πριν από την ονομαστική ψηφοφορία – την οποία επίσης ζήτησε η ΝΔ – θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.