Χαμηλά οι προσδοκίες για τα αναδρομικά

Kακός οιωνός για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θεωρείται η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αποφάνθηκε αμετάκλητα ότι οι εν ενεργεία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται να λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά και την έκβαση των υποθέσεων οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον του ΣτΕ και αφορούν την καταβολή δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους, όσο και των αναδρομικών για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και το δεύτερο Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους βρίσκεται στο εάν θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου στα άρθρα του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων. Η σημαντικότερη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εκδοθεί, καθυστερεί σημαντικά (εκδικάστηκε στις 4/10/2017) και αναμένεται εντός των προσεχών μηνών και πάντως εντός του 2019 με μεγάλη πιθανότητα το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ θα επηρεάσει και τις κινήσεις της  νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Το νέο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο µε όλες τις αλλαγές θα έρθει στη Βουλή µετά τη δηµοσίευση των κρίσιµων αποφάσεων του ΣτΕ για µια σειρά από επιµέρους µεταρρυθµίσεις του νόµου Κατρούγκαλου.

-Ποιες αποφάσεις πειήλθαν στην κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου

-Ποιο το σημείο-κλειδί που θα κρίνει την έκβαση των αποφάσεων για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

-Τι αναφέρουν οι πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας για κύριες και επικουρικές συντάξεις

tanea.gr