Χαλκίδα: Στη φυλακή η διευθύντρια της ΔΟΥ και η επονομαζόμενη «Λίνα»

Χαλκίδα: Το δρόμο για τη φυλακή παίρνει η διευθύντρια της ΛΟΥ Χαλκίδας, καθώς μετά την απολογία της στον ανακριτή για την υπόθεση του κυκλώματος των εφοριακών κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη.

Στη φυλακή οδηγείται, επίσης ακόμα μία υπάλληλος της εφορίας, η επονομαζόμενη «Λίνα», η οποία απολογήθηκε και κρίθηκε προφυλακιστέα.

Το πρωί της Παρασκευής, 24-5-2024,  όλα τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών-εκβιαστών οδηγήθηκαν στον ανακριτή.

Η διαδικασία των απολογιών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι  οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι κατηγορίες

Σε βάρος των επτά κατηγορούμενων, που συνελήφθησαν για την υπόθεση,  εκ των οποίων οι πέντε είναι υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας, ανάμεσά τους η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα, κατά περίπτωση, ποινικά αδικήματα της  εγκληματικής οργάνωσης, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, της παράβασης καθήκοντος, της  εκβίασης και της απόπειρας εκβίασης  κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέλη του κυκλώματος φέρονται να ήταν ακόμη ένας υπάλληλος της Εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν, καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Ο ρόλος της Λίνας

Η Λίνα μαζί με την διεκπεραιώτρια φέρονται να είχαν κομβικούς ρόλους στο κύκλωμα. Η επονομαζόμενη «Λίνα», ήταν υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως, φαίνεται πως είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια εκπαραθύρωσης από το κύκλωμα της «Λίνας», καθώς η διεκπεραιώτρια είχε συμφωνήσει με την «αρχηγό» να την πετάξουν από το κύκλωμα λόγω… σύνταξης, επειδή ήταν «απρόσεκτη» και εκβίαζε και μεμονωμένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προϊσταμένη συμφώνησε για τη σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση της «Λίνας», μετά από προτροπή της 56χρονης διεκπεραιώτριας, καθώς, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης της «Λίνας», έκρινε πως ενεργεί ρισκάροντας τη λειτουργία του κυκλώματος, καθώς απαιτεί χρήματα χωρίς να τηρεί τα «στεγανά».

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ μαζί με τους άλλους υπαλλήλους του κυκλώματος διαφθοράς φέρονται να αναζητούσαν φορολογικές εκκρεμότητες που θα μεγάλωναν τις απαιτήσεις «διεκπεραίωσης». Κομβικός ήταν ο ρόλος της 56χρονης διεκπεραιώτριας, η οποία έδινε πληροφορίες για υποψήφιους στόχους.

Πώς ξεκίνησε το ξήλωμα του κυκλώματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από έξι περίπου μήνες, στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, ένας άνδρας τηλεφώνησε στο Εσωτερικών Υποθέσεων, καταγγέλλοντας δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας.

Μάλιστα, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς πως «υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων ονόματι … αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, ονόματι …, απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά τόσο για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές φόρων, αλλά και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει».

Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να υποστήριξε στις Αρχές πως παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό, ενώ φέρεται να έδωσε και τα ονόματα των εμπλεκομένων, καθώς και πού έγιναν οι παράνομες συναλλαγές.

Στο μεταξύ χαρακτηριστικές για τη δράση του κυκλώματος είναι μαρτυρίες θυμάτων τους.

Μιλώντας στον AΝΤ1, ο επιχειρηματίας κάνει λόγο για «μαφία», που του είχε ζητήσει το 5% από την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν. «Ειλικρινά δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήταν μαφία, αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί, έφυγα με το σκεπτικό ότι έξω είναι μαφία. Εγώ θέλω, όπως ήμουν μέχρι τώρα, έτσι να είμαι και αύριο», είπε ο επιχειρηματίας. «Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από την επιστροφή φόρου», λέει επιχειρηματίας θύμα των εφοριακών στη ΔΟΥ Χαλκίδας
«Μου είπαν “μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά”. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν είχε κάτι άλλο να μου πει. Εκεί, τελείωσαν όλα. Δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσαι. Δεν ζήτησα τίποτα, δεν ζήτησα να μου διαγράψουν κάποιο πέναλτι, δεν ζήτησα τίποτα. Την επιστροφή μου ζήτησα», πρόσθεσε.

vradini.gr