Χ. Γώγος: Στο 60% η κάλυψη στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα

Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνεται η επιβάρυνση στις ΜΕΘ Covid.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε κατά την σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής επιδημιολόγων Χαράλαμπος Γώγος η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη χώρα, βρίσκεται στο 60%, κατά μέσο όρο οι δε εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά μέσο όρο είναι 251 καθημερινά με αυξητικές τάσεις.

Η μεγαλύτερη δυσκολία, όπως είπε, εντοπίζεται στις ΜΕΘ της Κρήτης με την κάλυψη εκεί να φθάνει το 96,5%.

Η κάλυψη στις (απλές) κλινικές Covid είναι 44%, ενώ παρατηρείται μια αύξηση των νοσούντων της τάξης 12,44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά όπως πρόσθεσε, την τρέχουσα εβδομάδα, στα νοσοκομεία εισήχθησαν 1.872 άτομα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εισαχθεί 961.

Έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

«Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού, είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος και απειλεί τους ανεμβολίαστους», ωστόσο τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για αυτό το στέλεχος, εκτίμησε ο καθηγητής.

Ο κ. Γωγος ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει συνεχή αύξηση στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3% με 4%.

Είπε ακόμη ότι τα ποσοστά της επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» ξεπέρασαν το 80% (επί των εξετασθέντων δειγμάτων) και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, αν και παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες.

kathimerini.gr