Brexit: Ύστατες κινήσεις της Τερέζα Μέι να αποφύγει το χάος

Συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε θα έχει η βρετανίδα πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ή τον Ντόναλντ Τουσκ. Παρά τις συναντήσεις, οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι αρνούνται να ξαναδιαπραγματευτούν κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία βρίσκεται μπροστά σε μια χαώδη κατάσταση.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν αποκλείεται ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε άλλος ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, ούτε καν ένα νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Αν ψηφίζαμε αύριο, η συμφωνία θα απορριπτόταν με μεγάλη διαφορά», παραδέχθηκε η επικεφαλής των Τόρις στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφερόμενη στο κείμενο που συμφωνήθηκε έπειτα από 18 μήνες κοπιωδών διαπραγματεύσεων.

Μολονότι αναγνώρισε ότι είναι αντιμέτωπη με μια συντριπτική ήττα ως προς τη δυνητικά σημαντικότερη πολιτικοοικονομική μεταβολή στη Βρετανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος υποστήριξε ότι ορισμένες διαστάσεις-κλειδιά της συμφωνίας έχουν ευρεία υποστήριξη, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι σε ότι αφορά τη συμφωνία είναι ο ιρλανδικός «μηχανισμός ασφαλείας», ή backstop, στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Ο «μηχανισμός ασφαλείας» αποτελεί μια σειρά από ρήτρες που θεωρητικά εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας – στην πραγματικότητα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Η αρχηγός των Τόρις έθεσε το ερώτημα εάν το κοινοβούλιο προσπαθεί να ματαιώσει αυτό που ψήφισαν οι πολίτες και προειδοποίησε για τη νιοστή φορά ότι εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας που έχει κλείσει, το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες αντιδρούν ψύχραιμα, χωρίς ωστόσο να δίνουν διέξοδο στην Τερέζα Μέι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας.

Πρόσθεσε πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ – Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση.

«Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το σενάριο (αποχώρησης) χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

Tα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), με οικονομική ισχύ που αθροιστικά είναι εξαπλάσια αυτής της Βρετανίας, δεν μοιάζουν να έχουν καμιά διάθεση να κάνουν περαιτέρω συμβιβασμούς για να πειστούν οι αντίπαλοι της πρωθυπουργού της Βρετανίας στο κόμμα της και στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Την ιδια στιγμή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Μεγάλης Βρετανίας ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, τόνισε πως η χώρα ουσιαστικά δεν έχει κυβέρνηση και προέτρεψε τη Μέι να «παραμερίσει» και να επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει το τιμόνι.

Τόσο το Συντηρητικό Κόμμα όσο και οι Εργατικοί επισήμως δεσμεύονται να εφαρμόσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για Brexit.

Αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας πολύ δαπανηρής αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ενδέχεται η Βουλή των Κοινοτήτων να βρεθεί προ διλήμματος και να μπει στον πειρασμό να ακυρώσει την αποχώρηση.

Η απόφαση της Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι το Λονδίνο μπορεί να πάρει πίσω την επίσημη αίτησή του για το διαζύγιο βάσει του Άρθρου 50 χωρίς καμιά επίπτωση.

Η έκβαση, που ίσως κριθεί εντός ημερών, θα έχει κρίσιμες επιπτώσεις για την βρετανική οικονομία των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τη θέση του Λονδίνου μεταξύ των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων, αλλά και δυνητικά την ίδια την ενότητα του

topontiki.gr