Μπορεί το γάλα να σε…ψηλώσει; Τι λέει η επιστήμη

Η κατανάλωση γάλακτος βοηθάει τα παιδιά να ψηλώσουν. Μύθος ή αλήθεια;

Είναι ευρέως γνωστό ότι, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το άτομο να  ενδυναμώσει τα κόκκαλα και τους μύες του.

Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα της αγελάδας είναι φυσικά πλούσιο σε ασβέστιο, ένα συστατικό που προωθεί οστική πυκνότητα, και πρωτεΐνη η οποία συνεισφέρει στην μυϊκή ανάπτυξη.

Το ίδιο ισχύει και για το σοκολατούχο γάλα, το οποίο -συνηθίζεται- να πίνουν συγκεκριμένοι αθλητές μετά την προπόνησή τους.

Μπορεί το γάλα να σας κάνει ψηλότερο;

«Πιες γάλα και θα ψηλώσεις και θα γίνεις δυνατός», ίσως από τις κλασικότερες ατάκες που πιθανώς να έχετε ακούσει από τους γονείς σας όταν ήσασταν παιδί.

milk kid.jpg

 

Η M.S., R.D., C.S.S.D. , Kelly Jones, ανέλυσε τι ισχύει στην πραγματικότητα:

«Υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετές δημοσιευμένες μελέτες σε παιδιά που δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέετει με πολύ μικρές αυξήσεις στο ύψος» ανέφερε.

«Είναι σημαντικό, όμως, να αναγνωριστεί ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν τη συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Και αυτό γιατί μόλις λίγες επιστημονικές εκθέσεις έχουν βρει μία θετική συσχέτιση ανάμεσα στο γάλα και το ύψος».

Τι απαντάει η επιστήμη 

Τα αποτελέσματα είναι μεικτά. 

Μια μελέτη του 2018 παρακολούθησε μια ομάδα συμμετεχόντων από τη γέννηση, έως και τα 17 τους έτη, και ανακάλυψε ότι το ύψος αυξήθηκε κατά 0,39 εκατοστά ανά 8 επιπλέον γραμμάρια γάλακτος που καταναλώνονταν καθημερινά.

«Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι ο πληθυσμός ήταν ως επί το πλείστον με μέτριο εισόδημα και αρκετά καλά μορφωμένος, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν θα ήταν παρόμοια σε πληθυσμούς με χειρότερη πρόσβαση σε τρόφιμα ή γνώση των κατάλληλων διατροφικών προτύπων» συμπληρώνει η Kelly Jones.

Εν ολίγοις είναι περίπλοκο.

milk1 600x900.jpg

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

«Σε ορισμένες από τις μελέτες που δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος και του ύψους, άλλοι παράγοντες μπορεί να μην έχουν ληφθεί υπόψη, όπως η συνολική ποιότητα της διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της επαρκής πρόσληψης πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και άλλων θρεπτικών συστατικών», λέει η Dr.Jones.

Έπειτα, υπάρχει μια συστηματική ανασκόπηση του 2019, η οποία ανέφερε ότι η προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή του ατόμου συσχετίστηκε με αυξημένη περιεκτικότητα σε μεταλλικά οστά κατά την παιδική ηλικία, αλλά δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ γαλακτοκομικών και ύψους.

«Μπορεί επίσης όσοι δεν πίνουν γάλα να καταναλώνουν ποτά με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, τα οποία μπορεί να βλάψουν την υγεία των οστών (με την υγεία των οστών να είναι σημαντική για την επίτευξη του κατάλληλου ύψους)», λέει η ειδικός.

Πρέπει να συνεχίσετε να πίνετε γάλα;

milk 600x900.jpg

Ναι, ακόμα και αν τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι σαφή.

Το γάλα εξακολουθεί να προσφέρει μια σειρά από ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Το γάλα είναι μια από τις λίγες σταθερές πηγές ασβεστίου, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.

news4health.gr