Μπόμπα σφολιάτας (μιλφέιγ) με παγωτό και σοκολάτα

Υλικά 

  • 2 φύλλα έτοιμη σφολιάτα
  • 1 λίτρο παγωτό της αρεσκείας σας
  • 100 γραμ. μάντολες Κεφαλλονιάς σπασμένες
  • 100 γραμ. λιωμένη σοκολάτα
  • άχνη για το σερβίρισμα
  • Για την κρέμα σοκολάτα

  • 750 γραμ. γάλα
  • 1 μπαστούνι βανίλιας
  • 70 γραμ. αλεύρι
  • 40 γραμ.κακάο
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γραμ. σοκολάτα πραλίνα ή γάλακτος

Μπόμπα σφολιάτας (μιλφέιγ) με παγωτό και σοκολάτα

Ένα βουνό από αφράτη σφολιάτα, που ξεχειλίζει κρέμα και παγωτό.

Για το μιλφέιγ με παγωτό

  • Ανοίγουμε πρώτα τη σφολιάτα από την συσκευασία, στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC στον αέρα.
  • Τοποθετούμε κάθε σφολιάτα στην λαμαρίνα, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε στον αέρα για 15΄ να φουσκώσει.
  • Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160ºC.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο της σφολιάτας για περίπου 15΄-20΄ μέχρι να ροδίσουν καλά τα κομμάτια.
  • Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε βαθύ στρογγυλό μπολ χωρητικότητας 2,5 λίτρων. Ή μια σαμπανιέρα.
  • Θρυμματίζουμε σε μεγάλο μπολ την ξεροψημένη, φυλωτή, κρύα πλέον σφολιάτα.
  • Τοποθετούμε τα μισά τρίμματα σφολιάτα στο μπολ κάνοντας θήκη φροντίζοντας να έχουν τρίμματα σφολιάτας τα τοιχώματα του μπολ.
  • Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές κρέμα σοκολάτας και γεμίζουμε εναλλάξ το μπολ με τα παγωτά που προτιμάμε (διάφορες γεύσεις εναλλάξ με στρώσεις κρέμας σοκολάτας.
  • Φροντίζουμε τα πλαϊνά του μπολ να είναι ντυμένα με τρίμματα σφολιάτας ώστε να μην φαίνεται καθόλου το παγωτό.
  • Καλύπτουμε όλο το παγωτό με την υπόλοιπη θρυμματισμένη σφολιάτα, πιέζοντας καλά με τα τρίμματα σφολιάτας ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους τα υλικά και να μην φαίνεται καθόλου η γέμιση.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 5΄-6΄.
  • Σε μεγάλη πιατέλα η επιφάνεια μάρμαρο αλείφουμε την λιωμένη σοκολάτα με πινέλο και πασπαλίζουμε με θρυμματισμένες μάντολες.
  • Αναποδογυρίζουμε με προσοχή το μιλφέιγ παγωτό, χτυπώντας απαλά τη βάση του μπολ ώστε να ξεφορμαριστεί το γλυκό και να διατηρήσει το σχήμα του.
  • Πασπαλίζουμε άχνη και περιχύνουμε λιωμένη σοκολάτα. Σερβίρεται αμέσως.

Για την κρέμα σοκολάτα

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και την ζάχαρη.
  • Σκίζουμε τη βανίλια και την προσθέτουμε στο γάλα.
  • Ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε, προσθέτουμε ή αφαιρούμε ζάχαρη.
  • Κοσκινίζουμε στο κρύο γάλα, το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
  • Ανακατεύοντας αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Με προσοχή αφαιρούμε από το ζεστό μίγμα τη βανίλια και παίρνουμε τον καρπό της. Τον ρίχνουμε ξανά στην κρέμα.
  • Η κρέμα είναι έτοιμη όταν χοντρές φουσκάλες εμφανίζονται στην επιφάνεια.
  • Αφού δέσει η κρέμα την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα πραλίνα σε κομματάκια.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Παγώνουμε για λίγο στο ψυγείο.

argiro.gr