Bloomberg: Κίνδυνος να χαθούν δισεκατομμύρια από το Ελληνικό

Στις ανατροπές και τα εμπόδια στην υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό που στερούν από την χώρα κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ, κρίσιμων για την οικονομική της ανάκαμψη, αναφέρεται εκτενές άρθρο του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στην ανακοίνωση που έβγαλε η Lamda Development την Παρασκευή για το Ελληνικό, και στην οποία υπογραμμίζεται πως  η υλοποίηση της επένδυσης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό «είναι αδύνατη όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη Σύμβαση».

Το Bloomberg σημειώνει ότι επενδυτικά σχέδια αξίας 11 δισ. ευρώ κινδυνεύουν εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και νομικών προσκομμάτων.

Ειδικά για την επένδυση στο Ελληνικό το Bloomberg υπογραμμίζει την θέση που διατυπώνει στην ανακοίνωσή της η Lamda ότι με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού περί οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου και επιβολής δεκαέξι  όρων για την έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης, «βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης».

Το πρακτορείο παρατηρεί ότι προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει τις επενδύσεις που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται για την οικονομική της ανάκαμψη αφού όλα αυτά συμβαίνουν μια μόλις μέρα αφού η Eldorado Gold αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές.

«Οι χειρισμοί εγείρουν ερωτήματα για τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» 

«Αυτά τα πισωγυρίσματα λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται για την οικονομική της ανάκαμψη, σε μια χώρα όπου η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% από την αρχή της οικονομικής κρίσης, ενώ η ανεργία έχει ανέλθει πάνω από το 20%», τονίζει το άρθρο στο Bloomberg.

Στην κατακλείδα του άρθρου φιλοξενείται η εκτίμηση του του διευθυντή του Eurasia Group Μουιτάμπα Ραχμάν ότι «Όλα αυτά είναι κακά νέα για τους φιλόδοξους επενδυτές» και πως «οι χειρισμοί αυτοί εγείρουν ερωτήματα όσον αφορά τις ικανότητες και τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση επιχειρεί με διφορούμενο τρόπο να απαντήσει για τα προσκόματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού περί οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου και επιβολής δεκαέξι (16) όρων για την έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης και επισημαίνει η Lamda Development. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ασαφώς ότι θα τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της Πολιτείας θέτοντας ως προϋπόθεση να τηρηθούν και οι δεσμεύσεις του επενδυτή.

Κύκλοι του επενδυτή ξεκαθαρίζουν ότι από πλευράς του έχουν εκπληρωθεί όλες οι σχετικές συμβατικές υποχρεώσεις και σημειώνουν πως οι περί του αντιθέτου αναφορές των κυβερνητικών πηγών «προκαλούν ερωτηματικά».

Η νέα εμπλοκή με το Ελληνικό προκάλεσε σφοδρές  αντιδράσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εγκαλούν την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να προσφέρει στη χώρα χιλιάδες θέσεις εργασίας και δίνει το σήμα στους επενδυτές « μακριά από την Ελλάδα».

Ομοβροντία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης 

«Η ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό αποδεικνύει ότι καμία μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχείς αλλαγές στη σύμβαση και η Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει 16 νέους όρους οι οποίοι  αναθεωρούν προς τα κάτω μέχρι και το ύψος των υπό κατασκευή κτιρίων, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ. Και καταλήγει

«Παρά το φιλοεπενδυτικό προσωπείο του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δεν έχουν αλλάξει: o ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε και μπορεί. Είναι αλλεργικός στις επενδύσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Ποταμιού. «Η μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζεται στην Ελλάδα, η επένδυση του Ελληνικού, κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω των παλινωδιών της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναδεικνύουν με τη στάση τους ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, που είναι η συνεχής αλλαγή των όρων, ακόμη και όταν έχουν ψηφιστεί οι συμφωνίες. Αυτό που συμφωνεί το κράτος σήμερα, δεν ισχύει αύριο. Οι διακηρύξεις του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη και επενδύσεις είναι κούφια λόγια».

«Η κυβέρνηση στέλνει 75.000 νέους στην ανεργία και στο εξωτερικό. Η επένδυση θα προχωρήσει και ας μην το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα» ανέφερε ο βουλευτής της Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

thetoc.gr