Είναι γνωστό πως μας αρέσει να χωριζόμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα ακόμη και για αφορμές που φαντάζουν ασήμαντες ή εν πάση περίπτωση, για λόγους που δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ζωή μας. Ένας τέτοιος λόγος, που χωρίζει τους φίλους της μπίρας σε δύο στρατόπεδα, είναι ο αφρός που σχηματίζεται στο πάνω μέρος του ποτηριού. Επειδή βρίσκεται ακριβώς στο επάνω μέρος, στα αγγλικά ονομάζεται «beer head».
Πώς σχηματίζεται αυτό το στρώμα αφρού
Κατά την ζύμωση, οι ζύμες διασπούν τα σάκχαρα της πρώτης ύλης, που μπορεί να είναι βύνη ή άλλα σιτηρά, και δημιουργούν αλκοόλη και διοξείδιο το άνθρακα. Επιπρόσθετα, πριν την εμφιάλωση στις μπίρες διοχετεύεται επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα προκείμενου αυτές να προστατεύονται από το οξυγόνο. Καθώς η μπίρα χύνεται στο ποτήρι το διοξείδιο του άνθρακα ανεβαίνει προς τα επάνω παρασύροντας μαζί του διάφορα συστατικά όπως οι πρωτεΐνες και σχηματίζεται ο αφρός. Η πυκνότητα και η διάρκεια του αφρού σε ένα ποτήρι μπίρας επηρεάζεται σημαντικά από την πρώτη ύλη. Γενικά, το σιτάρι και η βύνη δημιουργούν αρκετό αφρό που διαρκεί σε αντίθεση με το καλαμπόκι.
Ο αφρός όμως διχάζει τους φίλους της μπίρας καθώς δείχνουν ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξή του. Υπάρχουν εκείνοι που τον θεωρούν σημαντικό για την απόλαυση ενός ποτηριού μπίρας αλλά και εκείνοι που προσπαθούν να τον μειώσουν ή και να τον αποφύγουν εντελώς. Οι Βαυαροί εκτιμούν σε τέτοιο βαθμό την ύπαρξη του αφρού, που χαριτολογώντας λέγεται πως στο Μόναχο πληρώνουν περίπου επτά ευρώ για ένα κλασσικό Βαυαρικό ποτήρι lager εκ των οποίων τα έξι αξίζουν οι πρώτες γουλιές που περιέχουν αυτόν τον μοναδικά γευστικό αφρό και το υπόλοιπο ένα ευρώ αντιστοιχεί στην υπόλοιπη ποσότητα της μπίρας!
Ωφελεί κάπου ο αφρός
Πράγματι, ο αφρός βοηθά να απελευθερώνονται τα αρώματα από το υγρό στο στόμα και βελτιώνει την υφή της. Επιπλέον, η εικόνα ενός ποτηριού μπίρας με συμπαγή αφρό από μικρές φυσαλίδες προδιαθέτει θετικά τον καταναλωτή. Βέβαια, κάποιοι φίλοι της μπίρας κοιτούν με μισό μάτι τον αφρό καθώς καταλαμβάνει όγκο στο ποτήρι, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της πραγματικής μπίρας που έχουν πληρώσει. Κύριοι εκφραστές αυτής της τάσης είναι οι Αμερικανοί. Σερβίροντας όμως την μπίρα με τρόπο ώστε να μη δημιουργηθεί αφρός, μαζί με το υγρό καταναλώνουμε και το αέριο διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει διαλυμένο στο υγρό. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει φούσκωμα και στομαχικές διαταραχές.
Σε κάθε περίπτωση, είτε ανήκεις στους φίλους είτε στους επικριτές του αφρού, ένα είναι βέβαιο: το κάθε ποτήρι μπίρας κρύβει μέσα του πολύ περισσότερα από ό,τι φαίνεται – και ο αφρός του είναι μόνο η αρχή.