Bασίλης Παππάς: Οι μπουλντόζες στον Ασπροπόταμο φυτεύουν τρούφες και μανιτάρια ?

«Ο Ασπροπόταμος είναι μια περιοχή ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς, με παραδοσιακούς οικισμούς, δρακόλιμνες, εντυπωσιακά ποτάμια και μονοπάτια που φτάνουν ως τις κορυφές του Λάκμου (Περιστέρι) και των Αθαμανικών Ορέων. Περιλαμβάνει χωριά όπως το Χαλίκι, η Καλλιρρόη, το Κατάφυτο, η Κρανιά, η Ανθούσα και άλλα. Η φύση της περιοχής είναι προστατευμένη, καθώς ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Αχελώου – Αγράφων – Μετεώρων», (επίσημο site Δήμων Μετεώρων – Πύλης).

Ένα οικολογικό μάθημα στα πλαίσια της «ενεργού Πολιτειότητας»

Μαθητής: Κύριε κύριε εχθές έλειπα από το σχολείο, γιατί συμμετείχα στη δράση για την ανάδειξη του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης.

Εκπαιδευτικός: Γεωργάκη παιδί μου, ναι ενημερώθηκα για το Γεωπάρκο, πράγματι φαίνεται ότι είναι μια εξαιρετική οικολογική δράση στον ορεινό όγκο της Πίνδου και ελπίζω να συνδεθεί και με την αντίστοιχη περιοχή των Αντιχασίων που είναι προέκταση των βράχων των Μετεώρων. Σε αυτή τη συνάντηση  συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί, αλήθεια τι λέχθηκε?

Μ.: Μας παρουσίασαν την  οροσειρά του Κόζιακα που υψώνεται από την Καλαμπάκα μέχρι την Πύλη, με μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα, και αποτελεί μοναδικό γεωλογικό και οικολογικό απόθεμα. Είδαμε μέσω φωτογραφιών τα βουνά της Νότιας Πίνδου που συγκροτούν ένα σύμπλεγμα από κορυφές, οροπέδια, κοιλάδες και φαράγγια που χαρακτηρίζονται από μοναδική άγρια ζωή και ενδημική χλωρίδα και πανίδα.

Εκ.: Μπράβο Γεωργάκη. Από ότι βλέπω έδειξες εξαιρετική επιμέλεια και προσοχή σε αυτήν τη συνάντηση στο δήμο Μετεώρων και με αντίστοιχες συναντήσεις του Δήμου Τρικάλων για την περιοχή των Αντιχασίων θα είσαστε πρεσβευτές καλών πρακτικών, πρώτα στο σχολείο σε οικολογικές ομάδες και κατόπιν στην τοπική κοινωνία της  Καλαμπάκας, της Πύλης, των Τρικάλων.

Μ.: Πράγματι (κορδώνεται) θα είμαι ένας «πρεσβευτής» ανάδειξης του Γεωπάρκου. Κύριε σε αυτές τις δράσεις δεν θα παίρνουμε απουσίες έέέ?

Εκ.: Αν υπάρχει συστηματική δουλειά, όχι σε βάρος των μαθημάτων, θα το συζητήσουμε εν καιρώ!

Μ.:  Προβληματισμένος! Κύριε καλά όλα αυτά, αλλά έχω μερικές απορίες. Ντρέπομαι να τις πω, ίσως να είναι βλακείες και να με κοροϊδέψετε!

Εκ.: Λέγε Κωστάκη. Δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις, αλλά ηλίθιες απαντήσεις!

Μ.: Κύριε προχθές πήγα με τον παππού μου στο Χαλίκι, το χωριό μου. Και εκεί καταμεσής δίπλα σε ένα ποταμάκι, που  ο παππούς όπως μου είπε «παλιά ψάρευε πέστροφες» είδα κάτι μπουλντόζες να οργώνουν το έδαφος, να «ξεκοιλιάζουν»  λόφους, να αλλάζουν τη ροή του νερού.

Εκ.: έέέ, πως  (έκπληκτος)!

Μ.: Ναι κύριε. Τεράστιες μπουλντόζες που αλήθεια δεν γνωρίζω τι κάνουν! Μήπως φυτεύουν τρούφες και μανιτάρια για να έρχονται την επόμενη χρονιά οι σεφ, του μάστερσεφ (κύριε να το δείτε) και να μαγειρεύουν στις πλατείες της  Καλαμπάκας και της Πύλης?

Εκ.: (ξεροβήχοντας). Παιδί μου δεν θα είδες καλά. Θα είναι για το καλό μας. Τι και αν καταστρέφουν τα αρχέγονα μονοπάτια του βλάχου παππού σου, τι και αν φυτεύουν ανεμογεννήτριες, όλα αυτά είναι για το καλό σου.

Μ.: Μα κύριε, ο παππούς μου αντιδρά, αντιστέκεται, άστε που τον πήραν και αστυνομικοί στο κυνήγι. Κάτι σαν τον Παλιοκώστα στα βουνά, τον ξέρετε?

Εκ.: Υπερβάλλεις. Θα γίνουν δρόμοι, ένα ωραίο φράγμα, παρατηρητήρια  για την άγρια πανίδα της περιοχής. Έτσι θα έρχονται οι Αθηναίοι με τις «τζιπούρες» στα ωραία καφέ που εσύ θα εργάζεσαι ως γκαρσόνι και θα παρατηρούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είδη της πανίδας του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης όπως την  καφέ αρκούδα (Ursus arctos), τον γκρίζο λύκο (Canis Lupus), τον αλπικό αίγαγρο (Rupricapra rupricapra) κά. Όλα αυτά τα άγρια ζώα ζουν ελεύθερα στις ορεινές περιοχές του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης και θα προστατεύονται αυστηρά από το νόμο. Θα τα πλησιάζουν άφοβα οι επισκέπτες θα φωτογραφίζονται με αυτά, μέχρι να πάρουν των ομματιών τους (τα ζώα) και θα μεταναστεύσουν σε άλλους τόπους, άλλα μέρη.

Μ.: Κύριε με κοροϊδεύετε. Είναι δυνατόν με τις μπουλντόζες, τους εκσκαφείς, τις ανεμογεννήτριες και με τα φράγματα να προστατεύονται όλα αυτά? Ή θα ψάχνουν για σκιά κάτω από το φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο, που θέλει να δώσει την άδεια ο δήμαρχος  Τρικάλων. Διότι άκουσα ότι έγινε συνεδρίαση στο Δήμο Τρικάλων και ο δήμαρχος ήταν … για να θυμηθώ πως το λένε οι φιλόλογοι «ήξεις αφήξεις…».    

Εκ.: Και όμως Γεωργάκη, φαντάζεσαι το Κερκέτιο όρος στον Κόζιακα, με ωραίες ανεμογεννήτριες, με τα φωτάκια το βράδυ να αναβοσβήνουν σαν πυγολαμπίδες? Τις ξεπατώνουμε με τα φυτοφάρμακα , ας  έχουμε τουλάχιστον ιμιτασιόν φωτάκια.

Μ.: Κύριε δεν ξέρω τι λέτε, εξάλλου δεν είσαστε από την περιοχή του παππού μου. Ο παππούς έφυγε από την περιοχή το 43, αλλά δεν σκοπεύει να φύγει και σήμερα.

Σκέφθηκα εκείνο το τραγουδάκι του Νιόνιου : «Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά. Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…»

Βασίλειος Παππάς – εκπαιδευτικός

ΥΓ. Τελικά το φυσικό περιβάλλον της ορεινής αυτής περιοχής υφίσταται τις συνέπειες των ολοένα και πιο έντονων φαινομένων κλιματικής αλλαγής, όπως της πρόσφατης καταστροφικής περίπτωσης της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» τον Σεπτέμβριο του 2023. Επιπλέον, απειλείται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες & υδροηλεκτρικά) στις βουνοκορφές και στους παραπόταμους του Ασπροπόταμου, μολονότι μέρος της περιοχής ανήκει στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 ή/και βρίσκεται στο Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, (ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ).