Μπανανόψωμο: Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε τις ώριμες μπανάνες

Όλοι γνωρίζουμε πόσο υπέροχα φρούτα είναι οι μπανάνες. Μεταφέρονται εύκολα παντού, καθαρίζονται ακόμη πιο εύκολα και μας γεμίζουν ενέργεια και βιταμίνες. Στα συν ότι μας βοηθούν να διατηρήσουμε την καλή μας διάθεση τις γκρίζες μέρες του χειμώνα.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως όταν οι μπανάνες που έχουμε στον πάγκο της κουζίνας αρχίζουν να μαυρίζουν; Τι μπορούμε να φτιάξουμε; Ένα πεντανόστιμο μπανανόψωμο είναι ιδανικό σνακ για τη δουλειά, το γραφείο, το σχολείο.

Θα χρειαστείτε μόνο λίγες ώριμες μπανάνες και τα βασικά υλικά για κέικ που έχετε στην κουζίνα.

 

Συνταγή για 2 μπανανόψωμα

Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες 35 εκ.
225 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, συν λίγο ακόμη για τις φόρμες
6 πολύ μεγάλες μπανάνες, πολύ ώριμες
350 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
170 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομματάκια (προαιρετικά)
120 γρ. ξηροί καρποί, καρύδια ή πεκάν (προαιρετικά)
λίγη καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Φροντίζουμε να έχουμε βγάλει το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο νωρίτερα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε τις δύο φόρμες για κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ πολτοποιούμε τις μπανάνες με το σύρμα. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά (σε κλωστή), συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε ένα τρίτο μπολ κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες (αλεύρι, αλάτι, σόδα) και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τις σκόνες στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με ένα μεγάλο σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Δεν χτυπάμε στο μίξερ γιατί η ζύμη θα σφίξει πολύ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στη ζύμη τις πολτοποιημένες μπανάνες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε κομματάκια σοκολάτας κια ψιλοκομμένα καρύδια, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Αδειάζουμε το μείγμα στις φόρμες για κέικ, γεμίζουμε μέχρι τα 2/3 τη φόρμα. Πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε στον φούρνο, περίπου 45 λεπτά, μέχρι να δούμε τα μπανανόψωμα να παίρνουν ένα όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της φόρμας, αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε 4-5 λεπτά ακόμη.

Αφήνουμε στην άκρη τα μπανανόψωμα για 30-40 λεπτά μέχρι να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε. Μπορούμε να το τυλίξουμε σε αντικολλητικό χαρτί και να το διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 μέρες.

Tip
Αν μας αρέσουν τα μπαχαρικά, μπορούμε να αρωματίσουμε το μείγμα με κανέλα, γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο στον συνδυασμό που μας αρέσει.

Καλή επιτυχία!

olivemagazine.gr