Ονομάστηκε ψάρι των βουνών, λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητό και προσιτό στους βουνίσιους πληθυσμούς της Ελλάδας, αλλά και σε όλη την επικράτεια.
Χάρη στη μεγάλη ποσότητα αλατιού που περιέχει, μπορεί να συντηρηθεί για καιρό εκτός ψυγείου και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις μέρες του χρόνου και σε περιοχές μακριά από θαλασσινούς προορισμούς.
Συνηθίζεται ανήμερα του Ευαγγελισμού και της ιστορικής επετείου της 25ης Μαρτίου γι’ αυτό και ονομάζεται και ψάρι της εθνικής παλιγγενεσίας.
Υλικά για τη Συνταγή
300 ml ανθρακούχο νερό ή μπύρα, παγωμένα
180 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
40 γραμμάρια κορν φλάουρ
500 γραμμάρια ξαρμυρισμένο (ή κατεψυγμένο) μπακαλιάρο
Λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Λίγο αλάτι (για τον κατεψυγμένο μπακαλιάρο)
Ελαιόλαδο ή μίξη με σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1.Αρχικά βγάλτε τα ξεπαγωμένα ή ξαρμυρισμένα φιλέτα από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Σε ένα μπολ, ρίξτε το ανθρακούχο νερό, στη συνέχεια ρίξτε λίγο – λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το κορν φλάουρ και με ένα πιρούνι ή έναν αυγοδάρτη διαλύστε το καλά. Προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά αλλά όχι δυνατά για να μην σπάσουν οι φυσαλίδες. (Ρίξτε και λίγο αλάτι μόνο στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο μπακαλιάρο.) Τοποθετήστε το κουρκούτι για 30 λεπτά στο ψυγείο.
3. Γεμίστε μια φριτέζα ή μια κατσαρόλα με λάδι και αφήστε το να κάψει (η ιδανική θερμοκρασία είναι 180ο C ).
4. Βυθίστε τα φιλέτα στο κουρκούτι και με δύο ξύλινα καλαμάκια ή τσοπ στικς, ρίξτε τα στο καυτό λάδι προσεκτικά. Τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας τα κατά διαστήματα (δεν θα πάρει περισσότερο από 5 λεπτά).
5. Μόλις είναι έτοιμα, στραγγίστε τα με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί. Διακοσμήστε με φέτες λεμονιού και συνοδέψτε τα με τηγανιτές πατάτες και σος ταρτάρ ή ελαφριά σκορδαλιά.
topontiki.gr