Θα ξεκινήσουμε απ’ το «χτες» με ένα απόσπασμα της …παλιάς εποχής, εποχής που παίζονταν η μοίρα των αξιών του πολιτισμού και των γλωσσών που αντικαταστάθηκαν με την καθιέρωση της Αγγλικής μιλιταριστικής και εμπορικής γλώσσας. Έλεγαν, λοιπόν, περιβόητοι ανθρωποδαμαστές και ακρωτηριαστές του πολιτισμού και των τεχνών μεταξύ άλλων και τούτα:
«Θα τελειώσει ο πόλεμος, όλα θα τακτοποιηθούν. Κι εμείς θα ρίξουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε, όλα τα μέσα που διαθέτουμε, τα πάντα για να παραπλανήσουμε τους ανθρώπους…Από τη λογοτεχνία και την τέχνη, θα βγάλουμε την κοινωνική ουσία, θα ξεμάθουμε και θα αναγκάσουμε τους καλλιτέχνες να μην παρουσιάζουν την αλήθεια, την πραγματικότητα. Η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος θα δοξάζουν τα πιο χαμηλά ανθρώπινα συναισθήματα. Εμείς θα υποστηρίξουμε τους καλλιτέχνες, που θα εμφυτεύουν στη νεολαία τη λατρεία του σεξ, της βίας, του σαδισμού, της προδοσίας, της ανηθικότητας…Το βασικό στήριγμά μας θα είναι η νεολαία, την οποία θα διαφθείρουμε, θα τη χαλάσουμε, θα την κακοσυνηθίσουμε. Εμείς μέσα από τους νέους, θα κάνουμε κατασκόπους, κοσμοπολίτες. Ναι αυτά θα τα κάνουμε όλα εμείς…» (1945, Τσόρτσιλ και Ντάλες)
Περνώντας στο σήμερα, ιδιαίτερα μετά τον Πόλεμο στο Ιράκ με αναφορά μόνο στην καταστροφή και λεηλασία του Μουσείου της Βαγδάτης, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αντικατόπτριζε την Παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά και Μνήμη, θα διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο μοναδικός εχθρός έναντι μιλιταριστικών, αποικιοκρατικών, φασιστικών και δικτατορικών δυνάμεων, είναι ο Πολιτισμός.
Οι τ έ χ ν ε ς και ο λ ό γ ο ς όπου και όπως εκφράζονται είναι εκείνες οι εγγυήσεις που κρατούν τη συνύπαρξη των λαών και της ειρήνης. Από τη μια οι καλλιτέχνες (ζωγράφοι, τραγουδιστές, θεατρολόγοι, κλπ) και οι ποιητές – λογοτέχνες με τους συμμάχους του (δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακές και ακαδημαϊκές κοινότητες, πολιτιστικοί φορείς, εκδότες κλπ) είναι οι δυνάμεις που μπορούν να αρθρώσουν λόγο και έργο και να εμποδίσουν κάθε τι κακό και άσχημο.
Η έκβαση των επιτυχιών των σταθεροποιήσεων των πολιτισμών ανά τον Κόσμο εξαρτάται από ένα πράγμα: αν έχουμε «γόνους», όπως «οραματίστηκαν», οι προαναφερόμενοι, Τσόρτσιλ και Ντάλες και στην πορεία προστέθηκαν και άλλοι, ανάμεσα και ο Χ. Κίσινγκερ, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα μας, τότε η σταδιακή υποβάθμιση και εξαφάνιση είναι δεδομένη.
Μένοντας στο σήμερα θα επικαλεστούμε απόσπασμα του Αθηναϊκού Τύπου- Ελευθεροτυπία, (12.03.2003) που ένας επιστολογράφος κ. Η. Αλεξίου, έγραφε εκφράζοντας τις ανησυχίες του, σε ό,τι αφορά τη γλώσσα μας, την εκπαίδευση και γενικότερα τον ελληνικό πολιτισμό. Παραθέτουμε το απόσπασμα: «”Boycott all US products”, έλεγε το γραπτό μήνυμα που πήραμε (στα αγγλικά!). Μέσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μεγαλύτερη βρετανική βιομηχανία, η βιομηχανία της αγγλικής γλώσσας. Ξενόγλωσσα βιβλία, εξετάσεις που αποφέρουν δισεκατομμύρια ετησίως και που διαβρώνουν με ήπιο και αποτελεσματικό τρόπο έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο που δεν “μπορεί να κάνει αλλιώς”, όπως λέει, γιατί το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται από διμερείς συμφωνίες και δεν επισημοποιεί την αξία των ελληνικών πτυχίων όπως του PALSO και δεν προχωρεί στη δημιουργία κρατικής πιστοποίησης, δέσμιο πιέσεων και υποχρεώσεων. Πότε θα πάψουμε να είμαστε υποτελείς και υποδεέστεροι, αποδεχόμενοι την ανωτερότητα των Άγγλων, Αμερικανών κ.λπ. ειδικών; Κι αν δεν περάσει το μήνυμα και δεν το ακούσουν οι ιδιοκτήτες και οι καθηγητές ξένων γλωσσών, ας το ακούσουν κι ας αντιδράσουν τουλάχιστον οι νέοι, που ετησίως γεμίζουν τα ταμεία των ξένων εξεταστικών οργανισμών και των ξένων εκδοτικών οίκων – εκείνοι κατέβηκαν στις πορείες. Αποχή λοιπόν και απαίτηση για διδακτικό υλικό από Έλληνες. Η εποχή που μας “μάθαιναν” πέρασε. Τώρα είναι η δική μας σειρά να τους προσφέρουμε ένα δωρεάν μάθημα αποφασιστικότητας και ανεξαρτησίας».
Παρεμπιπτόντως προσθέτουμε και την ανώμαλη διάσταση, κατά την άποψή μας, παρουσίαση των τραγουδιών της Eurovision 24 Μάη του 2003, που θα διαγωνιστούν στον τελικό στη Ρίγα της Λετονίας. Αυτές οι επιτροπές που επέλεξαν αγγλόφωνα τραγούδια ποιοι είναι και από πού είναι;
Τέλος στα πλαίσια του πολιτισμού, εντυπωσιακή ήταν σήμερα το πρωί, 05.05 2003, η εκπομπή «Πρώτη Ματιά» ΝΕΤ. η οποία φιλοξένησε κι ένα ενδιαφέρον θέμα: Η έκθεση βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως και ο αποκλεισμός της Μεγάλης Βρετανίας ως τιμώμενη Χώρα από το Σύλλογο εκδοτών- βιβλιοπωλών Αθήνας. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η συμμετοχή της Αγγλίας στο Πόλεμο του Ιράκ.
Για όσους δεν παρακολούθησαν την εκπομπή, εν τάχει θα μεταφέρουμε το κλίμα, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τους εκλεκτούς καλεσμένους: το γηγενή συγγραφέα κ. Νίκο Δήμου, την ευρωβουλευτή του Πασόκ κ. Μυρσίνη Ζορμπά, το Γ. Γ του εν λόγω Συλλόγου κ. Στέλιου Ελληνιάδη και σε τηλεφωνική σύνδεση τον επίσης γηγενή συγγραφέα κ. Ι. Καμπανέλλη.