Μπάιντεν: Τις επόμενες μέρες η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία

Η Μόσχα θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν εισβάλει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για άλλη μία φορά απόψε τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε το διάγγελμά του με 55 λεπτά καθυστέρηση (!) δηλώνοντας την στήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της και μιλώντας ξανά τόσο για προβοκάτσια από την πλευρά της Ρωσίας, όσο και από μεγάλες δυνάμεις στρατευμάτων της στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να μας διχάσει εσωτερικά και εξωτερικά, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν συμβαίνει» είπε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν τόνισε πως η Ρώσοι κάνουν κινήσεις προβοκάτσιας και πως κατασκευάζουν ισχυρισμούς σε σχέση με «γενοκτονία στο Ντόνμπας», προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια δικαιολογία για να εισβάλουν στην Ουκρανία. Αυτόι είναι απόλυτα συμβατό με το «playbook» της Ρωσίας.

Όπως είπε ο Μπάιντεν, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δείξει εξαιρετική κρίση και συγκράτηση, καθώς αρνούνται να παρασυρθούν στον πόλεμο.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών. Πιστεύουμε ότι θα στοχεύσουν την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μια πόλη με 2,8 εκατομμύρια αθώους κατοίκους»

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας είμαστε έτοιμοι να προστατέψουμε κάθε εκατοστό περιοχής που υπάγεται στο ΝΑΤΟ. Δεν θα στείλουμε στρατιώτες να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», τόνισε ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, είπε ότι «υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

fimotro.gr