Αυτός ο κισσός καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού μας

Οι επιστήμονες έχουν τροποποιήσει ένα είδος κισσού, ώστε να καθαρίζει την ατμόσφαιρα και να απομακρύνει τις τοξίνες και τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι μας.

Ένα φυτό εσωτερικού χώρου, ο Πόθος (είδος κισσού), έχει τροποποιηθεί από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, για να καθαρίζει τον αέρα μέσα στο σπίτι μας και να απομακρύνει επικίνδυνα σωματίδια, όπως είναι το χλωροφόρμιο και το βενζόλιο, τα οποία συνδέονται αμφότερα με τον καρκίνο.

Τα φίλτρα στον αέρα δεν μπορούν να “κρατήσουν” τις μικρές αυτές ενώσεις. Έτσι, ο κισσός που επεξεργάστηκε στα επιστημονικά εργαστήρια, έχει ως σκοπό να αφαιρεί τα βλαβερά μόρια και τις εν λόγω ενώσεις που υπάρχουν στον αέρα και να τα χρησιμοποιεί ως τροφή για να αναπτυχθεί.

Όταν οι κισσοί τοποθετήθηκαν σε γυάλινο σωλήνα γεμάτο από μολυσμένο αέρα, η συγκέντρωση των βλαβερών μορίων μειώθηκε σημαντικά μέσα στις επόμενες ημέρες και έγιναν σχεδόν μη ανιχνεύσιμα. Ωστόσο, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον τόνισε ότι χρειάζεται μια καλή ροή αέρα σε ένα δωμάτιο, για να φτάσουν τα συγκεκριμένα σωματίδια στα φύλλα των φυτών και να πραγματοποιηθεί επιτυχώς η παραπάνω διαδικασία.

Η ομάδα που επεξεργάστηκε τους κισσούς: Ryan Routsong, Long Zhang, Stuart Strand
Η ομάδα που επεξεργάστηκε τους κισσούς: Ryan Routsong, Long Zhang, Stuart Strand  MARK STONE/UNIVERSITY OF WASHINGTON

Το χλωροφόρμιο είναι παρόν σε μικρές ποσότητες σε χλωριωμένο νερό και το βενζόλιο αποτελεί συστατικό της βενζίνης, που υπάρχει στο καυσαέριο από τα αυτοκίνητα. Επομένως, οι ενώσεις αυτές μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εύκολα μέσα στα σπίτια των ανθρώπων, όσο εκείνοι κάνουν ντους ή βράζουν νερό στην κουζίνα.

Ο επιστήμονας Long Zhang δοκιμάζει τον κισσό σε γυάλινο σωλήνα.
Ο επιστήμονας Long Zhang δοκιμάζει τον κισσό σε γυάλινο σωλήνα.  MARK STONE/UNIVERSITY OF WASHINGTON
Πηγή:Dailymail.co.uk /news247.gr