Αυλαία για τη δικαστική επιμελήτρια Γεωργία Τσουλάκη

Με τη λήξη του 2020 έκλεισε ο επαγγελματικός κύκλος μιας δραστήριας δικαστικής επιμελήτριας.  Η Γεωργία Τσουλάκη μετά από 33 χρόνια αδιάκοπης εργασίας, ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθεί.

Η Γεωργία, μητέρα ήδη 2 παιδιών, ηλικίας 7 και 5 ετών, αποφάσισε να βγει στον επαγγελματικό στίβο, επιλέγοντας ένα από τα πιο σκληρά και απαιτητικά επαγγέλματα.  Να γίνει δικαστική επιμελήτρια, κάτι που εκείνη την εποχή – δεκαετία του ΄80 – φάνταζε παράλογο τόλμημα για μια γυναίκα, ιδίως στην επαρχία.

Ίσως κάποιοι προεξοφλούσαν την αποτυχία της.  Η ζωή όμως τους διέψευσε.  Η Γεωργία απ’ την πρώτη στιγμή ανασκουμπώθηκε και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά.

Λαμβάνοντας δουλειές από δικηγόρους, τράπεζες, Δημόσιο, Δήμους, επέδωσε έγγραφα ή έλαβε μέρος σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε γωνιά του Νομού Τρικάλων, απ’ τα Σερβωτά μέχρι το Μαλακάσι και από την Πηνειάδα  μέχρι τη Μεσοχώρα.  Ήταν ακούραστη και εντυπωσίαζε σε μας τους δικηγόρους η ταχύτητα με την οποία διεκπεραίωνε τις εντολές μας.

Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ο τρόπος με τον οποίο ασκούσε το «αντιπαθές» (απ’ τη φύση του) επάγγελμα του Δικαστικού Επιμελητή.  Γλυκομίλητη και πάντα με το χαμόγελο,  με λόγια που εκ των προτέρων μαλάκωναν,  ηρεμούσαν και έκαναν συνεργάσιμο τον άνθρωπο που θα λάμβανε ένα «χαρτί» ή θα του έπαιρνε την υπογραφή του, έστω κι αν επρόκειτο για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κι άλλα δυσάρεστα κατά νόμον πράγματα.

Η Γεωργία, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις (και το επάγγελμά της είχε πολλές τέτοιες) ήξερε να μην κάνει τον απέναντι, εχθρό της.  Τον έκανε πρώτα φίλο.  Και μετά έκανε τη δουλειά της.  Αυτό ήταν το ανυπέρβλητο ταλέντο της.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται.  Μα πού βρίσκει η Γεωργία τόση ικμάδα,  τόση ενέργεια που την κάνουν ακαταπόνητη και πρωτοπόρα στη δουλειά της.  Είναι οπωσδήποτε η ίδια της η φύση, αλλά υπήρχε και ένα κίνητρο,  που δεν το έκρυψε από κανέναν.  Επρόκειτο για τη μεγάλη αγάπη της στους δυο της γιούς, για τους οποίους – ιδίως μετά την απώλεια του πατέρα τους – έκανε στόχο της ζωής της να μην τους λείψει τίποτα, να τους στηρίξει μ’ όλες τις δυνάμεις της, αρκεί να τους δει σπουδαγμένους και αποκατεστημένους.  Και το πέτυχε.  Σήμερα τα δυο της παιδιά,  ο Βασίλης και ο Στέλιος, ζουν και διαπρέπουν στην Αμερική.

  Με τη Γεωργία Τσουλάκη συνεργαστήκαμε πολλοί δικηγόροι,  όχι μόνο Τρικαλινοί, αλλά και δικηγόροι από διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

Δεν ξέρω κάποιον που να μάλωσε μαζί της.  Ίσως να υπήρχαν κάποιες δυσαρέσκειες και παράπονα.  Η Γεωργία όμως φρόντιζε να είναι της στιγμής και δεν έδινε συνέχεια.

Η Γεωργία, μια εμβληματική μορφή στον χώρο μας, θα μας λείψει εκκωφαντικά.  Φεύγει, αλλά αφήνει πίσω της βαρύ το αποτύπωμά της.

Xρήστος Σταμόπουλος

Δικηγόρος