Ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή

papatolias_2

 

 

Το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, την απομείωση της εθνικής μας κυριαρχίας και το διεθνή εξευτελισμό, πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Μόνο μέσα από δομικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής και να βάλουμε φρένο στην παρακμή και τη συνεχή υποβάθμιση της δημοκρατίας μας.

Η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία βρίθει από στρεβλώσεις. Ίσως η πλέον χαρακτηριστική αφορά στις πελατειακές σχέσεις, όπως αυτές συντηρούνται από τον κομματικό παρασιτισμό και την απροκάλυπτη ψηφοθηρική συναλλαγή. Η «μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία», για την οποία έκανε πρόσφατα λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνιστά ακριβώς τη μετάλλαξη του αντιπροσωπευτικού συστήματος και την αλλοίωσή του από τις αγοραίες πελατειακές σχέσεις. Οι βουλευτές δεν εκπροσωπούν στη συνείδηση των πολιτών το γενικό καλό ή το δημόσιο συμφέρον, αλλά ειδικές ομάδες συμφερόντων. Οι ρουσφετολογικοί μηχανισμοί μετέτρεψαν σταδιακά τους βουλευτές σε φεουδάρχες που πασχίζουν για την επανεκλογή τους, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο πίεσης ή διαμεσολάβησης. Το κλίμα του λαϊκισμού, της πολιτικής αφερεγγυότητας και της ευνοιοκρατίας, εδραιώθηκε στην πολιτική μας ζωή και απαιτεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να αναστραφεί.

Η άμεση μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, με δραστικό περιορισμό παράλληλα του bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, καθώς και η καθιέρωση ασυμβιβάστου υπουργού και βουλευτή, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι δύο θεσμικά μέτρα με τεράστια συμβολική σημασία και ιδαίτερα ισχυρή αποτελεσματικότητα, που οφείλουμε να προωθήσουμε στην παρούσα συγκυρία.

Η αποδέσμευση των υπουργών μιας κυβέρνησης από το άγχος της επανεκλογής μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια του κυβερνητικού έργου, πέρα από τα βάρη των ψηφοθηρικών συναλλαγών. Η αφιέρωση του βουλευτή από την άλλη πλευρά στο έργο της καλής νομοθέτησης και του συστηματικού ελέγχου της κυβέρνησης θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και της ποιότητας της δημοκρατίας μας.

Και οι δύο αλλαγές που προδιέγραψα, μπορούν να θεσπιστούν από αύριο με απλό νόμο, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, με απλή πλειοψηφία στη Βουλή. Αν τολμήσουμε και τα υιοθετήσουμε, θα έχουμε δείξει ευαισθησία στα μηνύματα της κοινωνίας και ανατρεπτική διάθεση για να ξεπεράσουμε δημιουργικά την κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αλλάξουμε σελίδα;

 

 

 

Απόστολος Παπατόλιας

Γ.Γ. Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος