Άσκηση ως παιδιά, μυαλό-ξυράφι στη μέση ηλικία

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά να χτίσουν δυνατούς μύες και οστά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. Τώρα, όμως φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη ένας λόγος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκηθεί: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να το βοηθήσει να παραμείνει σε φόρμα και διανοητικά για δεκαετίες.

Μια νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές στην Αυστραλία παρακολούθησε 1.200 άτομα για 30 χρόνια και αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης στην παιδική ηλικία και της πνευματικής απόδοσης στη μέση ηλικία.

Η μελέτη ξεκίνησε το 1985. Εξέτασε άτομα ηλικίας μεταξύ 7 και 15 ετών εκείνη την εποχή, τα οποία αξιολογήθηκαν για την καλή φυσική κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων, τη δύναμη και την αντοχή και μετρήθηκαν για την αναλογία μέσης-γοφών. Περισσότερα από 30 χρόνια αργότερα, όσοι είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες φυσικής κατάστασης και χαμηλότερη αναλογία μέσης-γοφών ως παιδιά έτειναν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ γνωστικών ικανοτήτων.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Science and Medicine in Sport, υπογραμμίζουν τη σημασία της άσκησης όχι μόνο για ένα υγιές σώμα αλλά και για έναν υγιή εγκέφαλο – και για να αποκομίσουμε το πλήρες όφελος, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την πρώιμη παιδική ηλικία.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τη φυσική κατάσταση των ενηλίκων με καλύτερες δεξιότητες σκέψης και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, αν και αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει την παιδική φυσική κατάσταση με τέτοια αποτελέσματα.

Αυτή η σύνδεση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και μετά τον έλεγχο για παράγοντες όπως οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, ανέφερε η Δρ Michele Callisaya, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια από το Εθνικό Κέντρο για την Υγιή Γήρανση στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Τα υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης βοηθούν στη δημιουργία νέων νευρώνων, συνδέσεων και αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, εξήγησε η Δρ Callisaya, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την προστατευτική δράση της άσκησης. Επιπλέον, οι καλές συνήθειες είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στη ζωή μας αν τις ξεκινήσουμε όταν είμαστε μικροί.

Ωστόσο, αν και η καλή φυσική κατάσταση στην παιδική ηλικία συνδέθηκε με υψηλότερες βαθμολογίες σε πράγματα όπως η ταχύτητα επεξεργασίας και η προσοχή, δεν είχε καμία επίδραση στη μνήμη: «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γνωστικές λειτουργίες της ταχύτητας επεξεργασίας και της προσοχής αρχίζουν να μειώνονται στη μέση ηλικία», εξήγησε η Δρ Callisaya: «Η μνήμη γενικά αρχίζει να εξασθενεί αργότερα».

iatrikanews.gr