Ασφυκτικό «κοκτέιλ» με ζέστη και αφρικανική σκόνη προ των πυλών – Πού θα δείξει 36 βαθμούς

Υψηλές θερμοκρασίες και πολλή αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από την Πέμπτη, ενώ ήδη ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή άνοδο από την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, την Πέμπτη σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς. Τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και τους 34 με 36 βαθμούς, συνοδεία νοτιάδων. Η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Καλλιάνος: «Περίεργο και ασφυκτικό “κοκτέιλ” που θα διαρκέσει πέντε ημέρες»

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο «Live News» του Mega, πολύ θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα από την Πέμπτη, οι οποίες, σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα περίεργο και ασφυκτικό «κοκτέιλ» που θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Η πιο έντονη ζέστη μάλιστα αναμένεται να καταγραφεί σε Θεσσαλία, Δυτική και Ανατολική Πελοπόννησο, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Κεντρική Εύβοια και Κρήτη. Στην τελευταία μάλιστα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, υπάρχει πιθανότητα ο υδράργυρος να ξεπεράσει ακόμα και τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Τσατραφύλλιας: «Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες»

Νωρίτερα, με ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας ανέφερε σε ανάρτησή του ότι τις επόμενες ημέρες η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στη χώρα αναμένεται να παρουσιάσει νέα έξαρση.

«Φέτος είναι αξιοσημείωτη η συχνότητα εκδήλωσης των επεισοδίων αυτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τα δύο νέα κύματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στη χώρα από την Τετάρτη 15/5 μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας» εξηγεί.

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εφιστά την προσοχή των ευπαθών ομάδων διότι, όπως σημειώνει, «ενδέχεται οι συγκεντρώσεις της σαχαριανής σκόνης να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από τα επιτρεπτά όρια (50μg/m3)». 

Παραπέμπει μάλιστα και στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας με τις οδηγίες προστασίας.

Μαρουσάκης: «Ισχυρό κύμα ζέστης με 35άρια»

Αλλά και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι από την Παρασκευή και κυρίως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα ανέβει σημαντικά πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Θερμές αέριες μάζες θα εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα φυσιολογικά για την εποχή κυμαίνονται μεταξύ 24-27 βαθμών. Από το κύμα ζέστης, θα επηρεαστούν κυρίως περιοχές στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, από το Λαμία και κάτω (Δωδεκάνησα, Κρήτη κτλ.) θα βρεθούν στο «κόκκινο».  Το κύμα αυτό ζέστης θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν και θα είναι πιο συμβατές με την εποχή.

 

reader.gr