Δεν υπάρχει περίπτωση να πας παραμονή γιορτής σε εκκλησιά και να μη δεις αρτοκλασία. Πέντε άρτοι και ένα πρόσφορο, η ελάχιστη προσφορά του πιστού. Και ένα χαρτάκι με τα ονόματα «υπέρ υγείας», να συνοδεύει την προσφορά.
Γιατί όπως λέει και η μαντινάδα της Δέσποινας Σπαντιδάκη:
Ποιος είδε γυροποταμιά χωρίς βρουλιές και βάτους
και σκόλη αλειτρούητη χωρίς λαμπάδες κι άρτους!!!
Η αλήθεια είναι πως πάντα κοιτώ και ψάχνω στις στοίβες των άρτων να βρω σπιτικούς, χειροποίητους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φούρνοι κάνουν υποδεέστερους, ή υστερούν σε νοστιμιά. Οι σπιτικοί όμως, έχουν άλλη χάρη. Έχουν αυτό το κάτι, που σε βάζει στη διαδικασία της ολοκλήρωσης του τάματος. Άρτοι, που σε φέρνουν πιο κοντά στην παράδοση. Και πάντα να σχολιάζονται θετικά. Δεν έχει σημασία αν είναι νόστιμοι. Σημασία έχει ότι φτιάχτηκε στο σπίτι. Άρτοι λοιπόν, με μαγιά ή προζύμι. Προτιμώ το προζύμι. Έχει άλλη νοστιμιά. Κι αν έχει πετύχει και το κανελλόζουμο, τρως και ξανατρώς και δε χορταίνεις!
Υλικά:
4 κιλά αλεύρι
3 ποτήρια ζάχαρη (ίσως και λίγη ακόμα, εάν δε βάλετε μέλι)
3 κρασοπότηρα λάδι
2 κρασοπότηρα κρασί
3 κρασοπότηρα κανελλόζουμο
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη μαστίχα
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
Για το κανελλόζουμο:
Σε πέντε κρασοπότηρα νερό, προσθέτουμε 1 ξύλο κανέλλας, πέντε γαρίφαλα και δύο φύλλα δάφνης και το σιγοβράζουμε μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα στο νερό. Θα το κατεβάσουμε όταν εξατμιστεί το μείγμα και μείνουν τρία κρασοπότηρα κανελλόζουμο.
Εκτέλεση:
Το ένα κιλό αλεύρι γίνεται προζύμι. Υπάρχουν πολλές συνταγές με προζύμι, ακολουθείτε όποια σας εξυπηρετεί.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το προζύμι. Φτιάχνουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Ίσως πάρει λίγο αλεύρι περισσότερο. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε ισοβαρή κομμάτια και πλάθουμε τους άρτους. Κάθε ένα τον βάζουμε σε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι και τους σφραγίζουμε με την τύπωση. Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μία ώρα.
Λίγα λεπτά πριν τους βγάλουμε, ετοιμάζουμε ένα ζαχαρόνερο και τους αλείφουμε όσο είναι ζεστοί. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
http://www.tasty-day.gr