Άρθρο Παναγιώτας Δριτσέλη στην Αυγή της Παρασκευής

dritselh news ipad

Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν οριακές για την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς της δημοκρατίας. Από το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο μέχρι το σάλο της υπόθεσης του τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, τρόικα και δικομματικοί συνεταίροι φανέρωσαν με τον πλέον ωμό τρόπο το μέλλον που σχεδιάζουν για τη χώρα και τους πολίτες.

Είδαμε καταρχήν ένα νομοθέτημα τέρας, που μεταλλάσει την οικονομία της χώρας σε άγρια ζούγκλα, να κατατίθεται μέσα στη νύχτα και να συζητείται κουρελιάζοντας κάθε θεσμική διαδικασία. Είδαμε σκανδαλώδεις διατάξεις να εκτίνονται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι την αγροτική παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αποσιωπήθηκαν πονηρά, μέσα στον επικοινωνιακό ορυμαγδό οι νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις, η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, η διάλυση των επικουρικών συντάξεων και πολλά άλλα κρίσιμα θέματα.

Αν και η κυβέρνηση, λοιπόν, επιχείρησε να σκεπάσει το σάλο που ξέσπασε από την σκανδαλώδη και ιδιαίτερα οριακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επιστρατεύοντας φαιδρές θριαμβολογίες για την δόση, το «κοινωνικό μέρισμα» και τα «θερμά λόγια των εταίρων», η αποκάλυψη του εύρους των σχέσεων ανώτατων στελεχών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με την ακροδεξιά, διέλυσε το επικοινωνιακό παραπέτασμα και βύθισε σε μεγάλη κρίση τους θεσμούς της χώρας.

Τα αλλεπάλληλα αυτά γεγονότα είναι ενδεικτικά των προθέσεων των κυβερνώντων και των δανειστών για την γενική πορεία της χώρας. Ξεκάθαρο στόχο αποτελεί η διάλυση του οικονομικού ιστού, σε όλες του τις διαστάσεις, και η ταυτόχρονη δραστική αποδυνάμωση των θεσμών δημοκρατικού ελέγχου. Η γελοιοποίηση των νομοθετικών διαδικασιών, με σκιώδεις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το πώς θα περάσουν τα μέτρα χωρίς να πέσει η κυβέρνηση, και η απόλυτα ωμή πλέον παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ στην θεσμική λειτουργία της χώρας αποτελούν πρωτοφανείς καταστάσεις που αν μη τι άλλο, οφείλουν να μας θορυβήσουν όλους.

Την ίδια ώρα, πάρα πολύ σημαντική είναι και η κατανόηση της βαρύτητας της υπόθεσης των σχέσεων της κυβέρνησης με το νεοναζιστικό μόρφωμα αλλά και η αξιολόγηση της θεσμικής συμπεριφοράς της συντεταγμένης πολιτείας στο ζήτημα. Η εγγύτητα των σχέσεων των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών με την ακροδεξιά ιδεολογία και οι κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις τους εγείρουν τεράστια ερωτήματα για το μέλλον θεμελιωδών δημοκρατικών και πολιτικών κατακτήσεων.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η έκφραση των πολιτών στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου θα είναι καθοριστική σε μία συγκυρία που είναι κάτι περισσότερο από οριακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την τεράστια πολιτική αυτή μάχη με όλες του τις δυνάμεις. Μόνο η καθαρή λαϊκή έκφραση, η δεδηλωμένη δια της ψήφου αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και η πανηγυρική επικράτηση της Αριστεράς μπορεί να θέσει τέρμα στον κατήφορο. Η συντριβή των μνημονιακών και αντιδημοκρατικών πολιτικών αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη και ιερό καθήκον όλων των προοδευτικών πολιτών.
Από την άλλη, οι εκλογές αυτές αποτελούν και μία μοναδική ευκαιρία για όλους τους λαούς της Ευρώπης να συλλογιστούν ξανά ποιο θέλουν να είναι το κοινό τους βάδισμα. Θέλουν να συμβιώσουν με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και προόδου ή θα παραδώσουν το μέλλον τους σε μία σκληρή δικτατορία των αγορών, υπό την διοίκηση θεσμών που δεν υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία; Στο σταυροδρόμι αυτό, έτυχε στον ΣΥΡΙΖΑ να πρέπει να χαράξει τον δρόμο, για την πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το ιστορικό καθήκον παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάσχεση των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών και για την δημοκρατική ανατροπή, με ακλόνητη την πεποίθηση της νίκης.

Παναγιώτα Δριτσέλη
Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ

.