Άρθρο Παναγιώτας Δριτσέλη για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ

dritseli vouli 87

Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ αποτελεί τεράστιο πολιτικό και οικονομικό έγκλημα.

Ένα από τα πιο μεγάλα εγκλήματα που επιχειρεί να διαπράξει η καταρρέουσα κυβέρνηση, την ύστατη αυτή ώρα της πτώσης της, είναι το ξεπούλημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ). Πρόκειται για την πανάκριβη και υπερσύγχρονη υποδομή ολόκληρης της χώρας για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, από τα σημεία παραγωγής της, στο σπίτι του κάθε πολίτη.

Ο ΑΔΜΗΕ αποτελούσε διαχρονικά κομμάτι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Το 2012, με το αιτιολογικό της υποχρέωσης που απορρέει από την κοινοτική νομοθεσία, ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίστηκε από την ΔΕΗ και συστήθηκε ως ανώνυμη εταιρία του ελληνικού δημοσίου. Έκτοτε, οι κυβερνήσεις των μνημονιακών συνεταίρων καταστρώνουν σχέδια μετοχοποίησης του εθνικού μεταφορέα ενέργειας, στο ίδιο πλαίσιο που σχεδιάζουν άλλωστε και την πώληση ολόκληρης της ΔΕΗ σε κομμάτια.

Πολλά έχουν ακουστεί για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που συζητείται αυτή την ώρα στην Βουλή. Άλλοι λένε ότι η εταιρία είναι ζημιογόνα, άλλοι ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα ρίξει χρήματα για να «συνδεθεί η Κρήτη με καλώδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα», άλλοι ότι ο επενδυτής μόνο θα πληρώνει και το δημόσιο ως «στρατηγική μειοψηφία» θα επιβάλει τους όρους του δημοσίου συμφέροντος και διάφορα άλλα νεφελώδη, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια.

Θα πρέπει καταρχήν να τονιστεί ότι η ΑΔΜΗΕ ΑΕ δεν είναι παθητική, αντίθετα έχει σταθερά έσοδα και συγκεκριμένα επιφέρει ετησίως στο δημόσιο ταμείο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Η δε κινητή και ακίνητη περιουσία του αγγίζει τα 8 δις. Η κυβέρνηση από την άλλη ξεπουλά το 65% του ΑΔΜΗΕ με περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ! Δεύτερο κυβερνητικό ψέμα : «ο ιδιώτης θα φέρει επενδύσεις και θα απλώσει καλώδια στο Αιγαίο». Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ δαπανά κάθε χρόνο περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε υλικοτεχνική υποδομή και επενδύσεις στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Πουθενά δεν διασφαλίζεται ότι ο ιδιώτης θα συνεχίσει να αποδίδει αυτά τα χρήματα στην βελτίωση του δικτύου. Αντίθετα, αυτό που προβλέπεται είναι μία αύξηση περί του 5% στην χρέωση των λογαριασμών των πολιτών, ώστε τα εγγυημένα έσοδα του ιδιώτη να αυξηθούν ετησίως κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Ως προς το τρίτο επιχείρημα, αυτό δηλαδή του ότι το δημόσιο με το μειοψηφικό ποσοστό μετοχών που κρατά θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, προφανώς δεν χρειάζεται καν να αναλυθεί. Σε κάθε ανώνυμη εταιρία, οι στρατηγικές αποφάσεις λαμβάνονται από την πλειοψηφία, όπως αυτή καθορίζεται από το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της. Αν λοιπόν το δημόσιο μειοψηφεί στο ποσοστό επί των μετοχών, μοιραία και η άποψή του θα μειοψηφεί.
Η απαράδεκτη αυτή κυβερνητική προσπάθεια ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ βρίσκει απέναντι της τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν αναγνωρίζει κανενός είδους ξεπούλημα οποιασδήποτε δημόσιας υποδομής. Ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει υπό τον αποκλειστικό δημόσιο έλεγχο, ενώ αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση της Αριστεράς, η διασφάλιση με κάθε τρόπο της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου και η πρόσβαση του κάθε πολίτη στην ενέργεια.

Παναγιώτα Δριτσέλη
Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ