Αρθρο Π. Αθαν. Τύμπα: Σενάρια ζωής μετά τις πανελλήνιες

Σενάριο 1ο: το παιδί μας απόφοιτος του λυκείου, δόξα τω Θεώ, περνά σε μια σχολή του Πανεπιστημίου. Ξοδέψαμε τα τρία χρόνια του λυκείου περίπου 5000 ευρώ για φροντιστήρια και τα πέντε χρόνια που θα σπουδάζει, το πιθανότερο σε κάποια άλλη πόλη από την οποία μεγάλωσε, για ενοίκια και διατροφή περίπου 40.000 ευρώ. Στην συνέχεια οι περισσότεροι απόφοιτοι Πανεπιστημίων για να έχουν κάποια ελπίδα στην αγορά εργασίας κάνουν ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό που θα στοιχίσουν περίπου 5000 ευρώ. Δυστυχώς λίγες είναι οι πιθανότητες, οι καθηγητές ειδικά, πριν τα τριάντα πέντε τους χρόνια να βρουν εργασία.

Σενάριο 2ο: Το παιδί μας στο λύκειο δεν κάνει κανένα φροντιστήριο και στην συνέχεια γράφεται σε ένα Ι.Ε.Κ. είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό. Στα δύο χρόνια των σπουδών θα ξοδέψουμε περίπου 18.000 ευρώ. Τον πρώτο χρόνο των σπουδών του, αν π.χ. σπουδάζει μαγειρική, μπορεί το καλοκαίρι να δουλέψει σε κάποιο ξενοδοχείο ή εστιατόριο με την ασφάλειά του και ένα βασικό μεροκάματο που θα του αποφέρει στην τσέπη περίπου 3000 ευρώ. Σημαντικό είναι ότι ένας κομμωτής, ένας μηχανικός αυτοκινήτων ή ένας ηλεκτρολόγος που σπουδάζει σε ένα Ι.Ε.Κ. μπορεί να βρει εργασία από τα δέκα οχτώ του χρόνια.

Σενάριο 3ο: Το παιδί μας γράφεται σε ένα επαγγελματικό λύκειο και από τα δέκα πέντε του χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία ή την γεωργία. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ο πατέρας του να είναι κτηνοτρόφος ή γεωργός.

Βασικό πρόβλημα της παιδείας στην χώρα μας είναι ότι δεν κατευθύνει από νωρίς τους νέους μας και σε σωστά ποσοστά σε ένα ένα από αυτά τα τρία σενάρια. Έτσι πολλά από τα παιδιά μας μαθαίνουν στην τεμπελιά, διότι αργούν να βρουν εργασία και βέβαια αργούν να κάνουν και οικογένεια, γι’ αυτό και η πατρίδα μας έχει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.

Θαυμάζω τους νέους που ενώ σπουδάζουν βρίσκουν μια πρόχειρη εργασία και έτσι βοηθούν τους γονείς τους οικονομικά. Το κυριότερο όμως είναι ότι ωριμάζουν πνευματικά και μαθαίνουν μόνοι τους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής. Έπαινος αξίζει και στους νέους που δημιουργούν επιτυχημένες οικογένειες από τα είκοσι πέντε τους χρόνια ή και μικρότεροι.

Όσοι αποτύχατε στην πανελλήνιες εξετάσεις μην απελπίζεστε. Μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε. Στον χρόνο που έχετε μπροστά σας, χωρίς άγχος, μπορείτε να ανακαλύψετε και άλλα χαρίσματα που σας έδωσε ο Θεός. Ο Θεός μπορεί να μην «φαίνεται», αυτός όμως γνωρίζει καλύτερα από εμάς ποιο είναι το συμφέρον για την σωτηρία της ψυχής μας. Εμείς ας βάλουμε την καλή μας προαίρεση και την εργατικότητά μας και Εκείνος θα φροντίσει ώστε χιλιάδες διαφορετικοί δρόμοι να ανοίξουν μπροστά μας που εμείς ούτε καν τους είχαμε φανταστεί.

Καλό καλοκαίρι σε μικρούς και μεγάλους. Ένα καλό βιβλίο ας είναι πάντα δίπλα μας ώστε ο χρόνος μας να μη φεύγει άσκοπα.