Πριν από μερικά χρόνια ο Κόφι Ανάν, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είχε πει: “Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας από την ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών σε αυτή.”
Μέχρι πολύ πρόσφατα οι γυναίκες αποτελούσαν το 70% των φτωχών του κόσμου και τα 2/3 αυτών που δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν. Πράγματι, έχουν γίνει προσπάθειες να κλείσει το χάσμα. Δυστυχώς, όμως, αυτό εξακολουθεί και παραμένει μεγάλο. Παλαιότερη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, έδειξε ξεκάθαρα πως όσο ο ρόλος της γυναίκας ενδυναμώνεται στην οικονομία και στην πολιτική, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγικότητα της οικονομίας, ταχύτερη η ανάπτυξη του ΑΕΠ, μεγαλύτερη η ασφάλεια μιας χώρας, και αντιπροσωπευτικότερη η λειτουργία των θεσμών.
Η εξάλειψη των εμποδίων στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες θα έχει τεράστια οφέλη. Σε συγκεκριμένους τομείς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι και 25% μέσω της καλύτερης κατανομής δεξιοτήτων και ταλέντου. Ακόμα και στις ΗΠΑ όπου οι γυναίκες συμμετέχουν πολύ πιο ενεργά στην οικονομία σε σχέση με άλλες χώρες υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Μελέτη της Goldman Sachs έδειξε ότι εξάλειψη εμποδίων στην εργασία και περαιτέρω συμμετοχή τους θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 9%. Αυτό είναι θηριώδες ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι αναφερόμαστε στην μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη οικονομία του κόσμου. Τέραστια θα έιναι και η αύξηση του ΑΕΠ που μπορεί να επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία.
Ταυτόχρονα, ισχυροποίηση των γυναικών στην πολιτική σημαίνει πιο δίκαιη και πιο αντιπροσωπευτική λειτουργία των θεσμών. Οι γυναίκες έχουν διαφορετικά κριτήρια για το τι είναι σημαντικό και διαφορετικές πολιτικό-κοινωνικές προτεραιότητες. Έτσι μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικότερα ορισμένα χρήσιμα κοινωνικά θέματα και πολιτικές. Για παράδειγμα, στην Ινδία η ενίσχυση των γυναικών σε τοπικό αυτοδιοικητικό και θεσμικό επίπεδο, οδήγησε σε μεγαλύτερη παροχή δημόσιων αγαθών στους κατοίκους, όπως π.χ. το νερό (πηγή: The impact of women policy makers on public goods in India).
Στην χώρα μας οι Ελληνίδες βουλευτές είναι λιγότερες από δύο στους δέκα (18.3%) ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 22.8% (πηγή: ΟΗΕ). Πως όμως μπορεί να στηριχθεί η συμβολή των γυναικών στα κοινά όταν το θεσμικό πλαίσιο, τα ΜΜΕ αλλά και εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες, πολλές φορές δεν τις στηρίζουμε. Στην Ελληνική Βουλή η άδεια εγκυμοσύνης για μια γυναίκα βουλευτή είναι μηδέν μέρες. ΜΗΔΕΝ. Επίσης, στον ελληνικό (και όχι μόνο) τύπο πολύ συχνά παρατηρούμε σεξιστικά σχόλια και κριτική για τις γυναίκες πολιτικούς: κριτική, δηλαδή, που δεν έχει καμία σχέση με τις ιδέες τους ή με την αποτελεσματικότητα τους.
Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει στις ίδιες τις οικογένειες μας. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε μέσα από το ίδιο μας το σπίτι. Το δεύτερο βήμα είναι να στηρίξουμε γυναίκες πολιτικούς, και στην Βουλή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι διαβασμένες και έχουν όρεξη για δουλεία. Ο κοινωνικός και οικονομικός εκσυγχρονισμός είναι στο χέρι μας. Είναι επιλογή μας.
*Ο Μικέλης Χατζηγάκης είναι οικονομολόγος – πολιτικός επιστήμων (LSE, Tufts). Σήμερα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην σχολή Κέννετυ του Χάρβαρντ.