Αρνητικές μετρήσεις για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα Τρίκαλα

Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιβεβαιώνεται ότι η ακτινοβολία φτάνει μέχρι και 10.850 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, σχετικά με την έκθεση μετρήσεων των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ραδιοσυχνοτήτων στην πόλη των Τρικάλων, από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων/νο Κάππα.

Οι μετρήσεις έγιναν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος τον τίτλο «Ακτινική επιβάρυνση ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων (παιδιά, έγκυες, επαγγελματικά εκτιθέμενοι) από μη ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων (κινητή τηλεφωνία) και χαμηλών συχνοτήτων (βιομηχανικά κι οικιακά ρεύματα)» και υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Κάππα, από το τμήμα Ιατρικής Φυσικής, σε συνεργασία και με την αρωγή του Δήμου Τρικκαίων.

Ερευνητές ήταν οι κ. Άρης Αλεξιάς  και Χάρης Τυράκης, με τη συνεργασία του μέλους της ομάδας κ. Γιάννη Κιουβρέκη, ενώ τη σύνταξη της έκθεσης αποτελεσμάτων έκανε, εκτός του κ. Κάππα, και η αν. καθηγήτρια κ. Κική Θεοδώρου.

Η πόλη που σέβεται τους πολίτες και είναι σύγχρονη, κοιτάζοντας στο μέλλον, ερευνά και θέματα ασφάλειας από τις νέες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστημονικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη των Τρικάλων τον Φεβρουάριο του 2019 καταδεικνύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Και μάλιστα, κυμαίνεται από 587 έως 10.850 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας. Το οποίο, επειδή αφορούσε σε μετρήσεις σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.) ήταν ήδη μειωμένο κατά 40% από το κανονικό.

Αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν δημοσίως, σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρικκαίων, από τον αρμόδιο επιστημονικό υπεύθυνο κ. Κώστα Κάππα, καθηγητή στο εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τον προλόγισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Άκης Αναστασίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία των μετρήσεων για τη γνώση όλων, ειδικά για γονείς και μαθητές. Η επισήμανση δεν ήταν τυχαία. Πολλές από τις μετρήσεις έγιναν σε σχολεία, με τον κ. Κάππα να τονίζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των μετρήσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Τρικκαίων.

Σε πρώτη φάση, ο Δήμος Τρικκαίων και το αρμόδιο εργαστήριο, θέλησαν να εξετάσουν, τι συμβαίνει με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κεραιών στην πόλη. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν, όπως είχε ήδη δημοσιοποιήσει ο Δήμος Τρικκαίων, στις 8 Φεβρουαρίου 2019, σε «χώρους ευαίσθητης χρήσης γης»: σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, πλατείες και δημόσια κτήρια, χώροι εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή, όπως τα παρουσίασε ο συνεργάτης του καθηγητή, ο κ. Άρης Αλεξιάς:
«Η έκθεση του πληθυσμού από όλες τις πηγές ραδιοσυχνοτήτων σε όλες τις μετρηθείσες θέσεις:  κυμαίνεται από 587 έως 10.850 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας,  λαμβάνοντας υπόψη τα αυστηρότερα όρια της Ελληνικής Νομοθεσίας (Ν.4070 ΦΕΚ Α΄ 82/10.04.2012)»

Ενδεικτικά:
1ο Δημοτικό Σχολείο: Φορές κάτω από το όριο 10186

2ο Δημοτικό Σχολείο:  Φορές κάτω από το όριο 10109

11ο Δημοτικό σχολείο: Φορές κάτω από το όριο 9240

6ο ΓΕΛ – 6ο Γυμνάσιο: Φορές κάτω από το όριο (60%) 10383

Κεντρική Πεζογέφυρα: Φορές κάτω από το όριο1990

IoT – Smart City Lights: Φορές κάτω από το όριο1251

Γενικό Νοσοκομείο: Φορές κάτω από το όριο1704

ΣΒ Vodafone 2357: Φορές κάτω από το όριο587

Δημοτικό Στάδιο: Φορές κάτω από το όριο10730

Πνευματικό Κέντρο: Φορές κάτω από το όριο6532

Μύλος Ματσοπούλου: Φορές κάτω από το όριο10312

 

Ραδιόφωνο – τηλεόραση

Στη συνέντευξη ενώπιον και στελεχών του τμήματος Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων, ο κ. Κάππας τόνισε οι σταθμοί κεραιών για τηλεόραση ή ραδιόφωνο, εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία. Και σημείωσε ότι αντιστρέφοντας τον φόβο με αυτές τις μετρήσεις, σταματούμε και την «τρομολαγνεία» που πολλές φορές εμφανίζεται σχετικά με το θέμα, από μη ειδικούς. Έφερε, δε, ως παράδειγμα, το ότι, παρόλο που θεωρούμε ότι για ασθένειες ευθύνονται τα κινητά, οι εξετάσεις σε νοσοκομείο, η ηλιακή ακτινοβολία και τελευταίο το ραδόνιο, ουσιαστικά η κλίμακα αυτή είναι αντίστροφη και κυρίαρχο αρνητικό ρόλο στη ζωή μας παίζει το ραδόνιο.

Πρόσθετα μέτρα

Ο Δήμος Τρικκαίων, υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προχωρήσει αλλά και προχωρά, σε λήψη πρόσθετων μέτρων για τη μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Συγκεκριμένα:

  1. Από το 2015 σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, έχουν τοποθετηθεί 4 σταθεροί μετρητές ακτινοβολίας σε δημοτικά κτήρια (ΔΕΥΑΤ, Δημαρχείο, Ε ΚΑΠΗ, Νοσοκομείο.
  2. Αποκτήθηκε κινητή μονάδα μέτρησης, που θα κινείται στην πόλη και στα χωριά, βάσει αιτημάτων και καθορισμένης πορείας του. Και οι δύο αυτές δράσεις έγιναν σε συνεργασία με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων που υλοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
  3. Τοποθετούνται το επόμενο διάστημα μετρητές συλλογής μετεωρολογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων σε γειτονιές των Τρικάλων.