Αρνάκι Γκιούλμπασι στη λαδόκολα

Ένας υπέροχος, μοσχοβολιστός, τρυφερός μεζές. Αρνάκι γκιούλμπασι στη λαδόκολα. Δεν μπορείς να αντισταθείς ούτε στη θέα του, ούτε στη μυρωδιά του, ούτε στη γεύση του. Απολαύστε το λοιπόν….

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό μπούτι αρνίσιο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 50-70 γρ. βούτυρο
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 2 και ο χυμός ½ λεμονιού
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προσοχή στο αλάτι αν το κεφαλοτύρι είναι αλμυρό)
  • Συνοδευτικά (μπορείτε να βάλετε όλα τα λαχανικά ή κάποια εξ αυτών)
  • 2 πιπεριές (1 κόκκινη + 1 πράσινη) σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 ντομάτες σε φέτες
  • 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Πλένετε το κρέας, καθαρίζετε το λίπος του και το τρίβετε με το 1 λεμόνι κομμένο στα 2. Με ένα μυτερό μαχαίρι, ανοίγετε 8 τρύπες, μέσα στις οποίες βάζετε από 1 σκελίδα σκόρδο και ένα μικρό κομματάκι κεφαλοτύρι. Αλατοπιπερώνετε το κρέας απ” όλες πλευρές και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Καθαρίζετε και κόβετε τα συνοδευτικά λαχανικά σε ένα μπολ, τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, τα πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε με ελαφριές κινήσεις.
  3. Παίρνετε 3 μεγάλες λαδόκολες τοποθετείτε μέσα το αρνί, τα λαχανικά και το υπόλοιπο τυρί κομμένο σε κυβάκια και τα περιχύνετε με το χυμό του ½ λεμονιού και 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με 40 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
  4. Τυλίγετε τις λαδόκολλες έτσι ώστε να “θωρακισθεί” καλά μέσα το φαγητό. Από πάνω καλύπτετε καλά τις λαδόκολες με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε το φαγητό σας σε ένα ταψί και το ψήνετε στους στο προθερμασμένο φούρνο 230 βαθμούς για 1 ώρα.
  5. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3-3½ επιπλέον ώρες ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού σας. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 20 λ περίπου και μετά το σερβίρετε.

Σημείωση: Για πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να αλείψετε το μπουτάκι και με 2-3 κ.σ. μουστάρδα.

sintayes.gr