Το Αrduino βγήκε από το κουτί και μπήκε στη ζωή των μαθητών/τριών του 5ου Γυμνασίου

Το  εργαστήριο Πληροφορικής του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων αξιοποιεί τα Arduino που χαρίστηκαν από τον Δήμο Τρικκαίων προσφάτως. Οι καθηγήτριες Πληροφορικής του σχολείου, κ. Βακουφτσή, κ. Ζαφείρη και κ. Σμιξιώτη μυούν τους μαθητές/τριες στον κόσμο του προγραμματισμού και του αυτοματισμού.

Τι είναι το Arduino; Μια πλακέτα σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας (Arduino) που λειτουργεί σαν Ηλεκτρονικός Υπολογιστής. Επάνω στην πλακέτα μπορούν να συνδεθούν διάφορα εξαρτήματα και αισθητήρες τα οποία με τις κατάλληλες εντολές προγραμματισμού μπορούν και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες προγραμματίζοντας και ενσωματώνοντας την τεχνολογία Arduinο. Επιπλέον κατανοούν  πόσο πολύ εμπλέκεται ο αυτοματισμός στην καθημερινότητα και αναπτύσσουν ιδέες γύρω από την αυτοματοποίηση διάφορων λειτουργιών. Αντιλαμβάνονται με απλό τρόπο την έννοια του προγραμματισμού, του  αυτοματισμού  και τη χρηστική τους αξία. Παραδείγματος χάριν πώς  αναβοσβήσουν τα φώτα αυτόματα, ή ανοιγοκλείνουν οι πόρτες ή   ανιχνεύεται ο καπνός, η υγρασία,  κ.άλ.

Οι  μαθητές/τριες συναρμολογούν, δημιουργούν, αλληλεπιδρούν και πειραματίζονται με κατασκευές κατακτώντας  με βιωματικό τρόπο τη γνώση. Αλλάζοντας παραμέτρους και δοκιμάζοντας διαφορετικές λύσεις, αποκτούν ικανότητες σχεδιασμού, μαθαίνουν να αναλύουν ένα πρόβλημα και να συνθέτουν τη λύση του, εκπαιδεύονται στην συνεργασία και στην ευελιξία και αποκτούν κριτική σκέψη.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες ενεργοποιούν την δημιουργικότητα και τη φαντασία των μαθητών/τριών,  ενισχύουν την αυτενέργεια και αυτοεκτίμηση τους και τους παρέχουν  πολύτιμα εφόδια για να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.